Перші лоти — 16 земельних ділянок у Вінницькій області загальною площею 1075 га
Земля в Україні

1 жовтня на «Прозорро.Продажі» відбулися перші 16 онлайн-аукціонів з суборенди державних сільськогосподарських земель в межах проєкту «Земельний банк». За підсумками перших аукціонів, загальна сума переможних ставок перевищила 35 млн грн. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Перші лоти — 16 земельних ділянок у Вінницькій області загальною площею 1075 га. За них змагалися 94 учасники — як фермерські господарства, так і агрохолдинги, зареєстровані на Вінниччині.

Конкуренція підвищила загальну вартість суборенди державних земель у понад 8 разів порівняно зі стартовими цінами. Середня вартість суборенди становила 33 тис. грн за га. Найдорожчим лотом стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 262 гектари.

Її фінальна вартість склала 8,5 мільйонів гривень без ПДВ, коли початкова була 1,1 мільйон гривень. За право користування нею змагалися 44 учасники, а ціна у ході торгів зросла у понад 7,5 рази. Переможцем стало місцеве агропідприємство.

Наступною за вартістю стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 170 гектарів. За неї змагалися 45 учасників, а ціна зросла у 7,3 рази, зі стартової – 755 тисяч гривень до фінальної – 5,5 мільйонів гривень.

Найбільша конкуренція спостерігалася за земельну ділянку площею 38 га у Калинівській громаді. За право користування нею змагалися 51 учасник, і початкова ціна суборенди зросла зі 170 тис. грн до переможної — 1,2 млн грн.

Переможцями торгів стали 10 учасників. Протягом 20 робочих днів вони зобов’язані укласти договір суборенди, та після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ — сумарно 7 млн гривень. Таким чином, загальний економічний ефект від перших 16 аукціонів «Земельного банку» може перевищити 42,5 млн гривень. Після сплати переможці отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Перші аукціони продемонстрували, що навіть в умовах воєнного стану аграрії готові працювати, гідно оцінювати землю і використовувати її ефективно та законно. І це найголовніше. В торгах загалом взяли участь 94 учасники — від фермерів до великих агропідприємств, що підтверджує зацікавленість різних гравців ринку і справедливий доступ для всіх. Раніше ці державні землі роками використовувалися незаконно. Та із запуском «Земельного банку» ми поступово виводимо їх із тіні та даємо можливість використовувати на чесних засадах. Тепер держава не лише припинить зазнавати збитків, а й почне отримувати реальні доходи від цих земельних ділянок», — підкреслив Ярослав Ярославський, генеральний директор ТОВ «Державний земельний банк».

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, яку підтримку передбачили для аграріїв у державному бюджеті на 2025 рік. Також стало відомо, як взяти участь в аукціонах Земельного банку.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 вересня 2024
Проєкт Земельний банк має різну ефективність в залежності від регіону України
В межах проєкту «Земельний банк» в Україні оголосили про 55 аукціонів з оренди державних земель у восьми областях. Про це повідомляє...
17 вересня 2024
Експерти розповіли, як Земельний банк вплине на ринок сільгоспземель
Фонд державного майна України презентував проект «Земельний банк», який трансформує ринок державних сільгоспземель. Про це повідомляє...
22 серпня 2024
Стало відомо, коли земельний банк запустить перші торги держземлями України
В Україні перші торги землями державної власності через систему Prozorro.Продажі мають відбутися вкінці серпня або на початку вересня 2024 року. Про...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...