Обговорено механізми надання допомоги малому та середньому фермеру
Обговорено механізми надання допомоги малому та середньому фермеру

Відбулася зустріч Тараса Кутового із віце-президентом Європейського інвестиційного банку Вазилем Худаком. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Під час зустрічі, Міністр аграрної політики та продовольства України висловив сподівання на те, що проект щодо надання позики у вітчизняний АПК розміром у €400 млн якнайшвидше буде реалізований та дасть змогу малим та середнім фермерам зробити якісний стрибок у розвитку вітчизняного сільського господарства.

Я радий того, що наші партнери зробили все, аби процес був прозорим та оперативним. Дуже сподіваюся, що наші фермери зможуть скористатися всіма перевагами запропонованої програми», - зазначив Кутовий.

Як вже відомо, згідно з досягнутими домовленостями, позичальником ресурсів виступає Україна в особі Міністерства фінансів.

Мінагрополітики ж здійснює загальний нагляд та відповідає за реалізацію проекту, зокрема, за створення Групи з управління проектами.

«Кінцеві беніфіціари, отримувачі коштів здебільшого (не менше 70% кредиту) малі та середні підприємства», - говорить міністр.

До 30% коштів кредиту можуть бути розподілені між операторами держсектору: дослідними станціями, лабораторіями, установами з моніторингу та контролю рибного господарства тощо.

Строк надання кредитів – 12 років із пільговим 4-річним періодом.

Строк реалізації проекту – з 2016 до 2020 року.

Сукупна кількість коштів, залучених в галузь, з рештою становитиме – 800 млн. євро, оскільки за умов угоди кошти ЄІБ можуть складати лише половину позики. Решту ж має надавати український банк-учасник програми.

Очікується, що фінансуватимуться наступні напрямки: первинне виробництво зернових та олійних культур; розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур; реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства; обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування; дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...