Коли рф вторглася до України, то заблокувала експорт із чорноморських портів країни
Зернов в Україні

На причали Одеси щомісяця прибувають десятки вантажних кораблів, кожний із яких завантажує тисячі тонн зерна, щоб відправити його на ринки всього світу. Про це повідомляє The Telegraph.

Коли рф вторглася до України, то заблокувала експорт із чорноморських портів країни. Блокада Москви поставила під загрозу не лише експортний бізнес України, а й призвела до глобальної кризи, коли світові ціни на продовольство підскочили, що загрожує мільйонам людей голодом.

До весни цього року тоннаж суден, що прибувають до чорноморських портів України, відновився і лише на 5% нижче за довоєнний рівень. Ситуація змінилася завдяки непомітній українській перемозі в Чорному морі. Використовуючи ракети та безпілотники, Київ змусив Чорноморський флот путіна піти, що дозволило знову відкрити морські шляхи для експорту.

До війни Україна займала сьоме місце у світі з експорту пшениці, четверте – з експорту ячменю та одне з перших – з експорту насіння. Дев'ятих цього експорту проходило через чорноморські порти країни. Ринки з тривогою відреагували на втрату українського експорту та перспективу того, що великий сільськогосподарський експорт РФ також може бути порушений.

Ціни на пшеницю різко зросли, а індекс цін на продовольство, що складає Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), підскочив на 34% порівняно з попереднім роком. Україна, не маючи власного флоту, змогла вигнати флот РФ із Криму.

Київ повідомив морський орган ООН, що має намір відкрити судноплавний коридор, що чинило дипломатичний тиск на Росію. Крім того, довелося переконати морських страховиків у тому, що ризик війни для судноплавства знизився, аби знизити тарифи.

До початку червня налічувалося 1300 кораблів, які прямували уздовж узбережжя Румунії до портів Одеси, Чорноморська та Південного.

Як писав AgroPolit.com, в Молдові відмовились від перевірок українського зерна. Також перебої з електроенергією вбивають українське ягідництво.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 липня 2024
Корабель з Камеруну допомагав рашистам красти українське зерно
В акваторії порту Рені Одеської області затримали та наклали арешт на іноземний корабель USKO MFU, який здійснював вивезення агропродукції через...
12 липня 2024
Справедливий мир, зернова угода, продовольча безпека: про що домовились Зеленський і Ердоган
Президент України Володимир Зеленський зустрівся із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це повідомили пресслужби обох глав держав. ...
5 липня 2024
F-16 будуть охороняти кораблі з українським зерном в Чорному морі
Постачання Україні винищувачів F-16 американського виробництва, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, дозволить позбавити рф переваги в...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...