Хліб в Україні до кінця року подорожчає
Хліб в Україні до кінця року подорожчає

Ціни на основні види хлібобулочних виробів в Україні до кінця року можуть зрости на 15-18% у зв'язку зі зростаючою собівартістю продукції. Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Володимир Череда.

«Такі сьогодні ринкові реалії, що виробникам хліба необхідно переглядати ціну, і перегляд ціни відбудеться у межах 15-18%. Ось таким буде зростання цін», - сказав він.

За його словами, йдеться про ціноутворення на промислових підприємствах, які працюють на загальних умовах оподаткування, входять до складу асоціації і займають близько 40% на українському ринку хлібобулочних виробів. У першу чергу, зростання цін на хліб буде спричинено подорожчанням борошна, яка є головним інгредієнтом у виготовленні цієї продукції і займає близько 38-43% у структурі собівартості.

Він зазначив, що з кінця минулого року ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 13,7%, першого сорту - на 14%, другого - на 17%, і вартість борошна житнього обдирного збільшилася на 21%. Подорожчання борошна, у свою чергу, було спричинено зростанням цін на пшеницю і жито. Крім того, за даними експерта, вартість олії і дріжджів за звітний період зросла на 7%, солі - на 17,2%. Також на вартість хліба впливають зростаючі витрати виробників на електроенергію (29,5%) і логістику (10,4%). Череда зазначив, що зростання цін на хлібобулочні вироби також спричинено тим, що більшість елементів, які впливають на собівартість продукції, є валютними складовими.

Формування ціни на хліб прив'язане за всіма складовими, як не дивно, до курсу валюти ... Все обладнання, яке використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт - це пряма прив'язка до курсу. Енергоносії теж прив'язані», - сказав Череда, додавши, що на ціну хліба також впливає підвищення мінімальної заробітної плати на пекарнях, яка з вересня зросла на 18%.

Експерт уточнив, що станом на сьогодні середня ціна житньо-пшеничного хліба по Україні становить 10,56 грн. За прогнозами Череди, виробництво і середнє споживання хліба в Україні за підсумками 2016 року залишиться на рівні минулого року.

УНІАН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...