Холдингам потрібно створювати аграрні об'єднання
Холдингам потрібно створювати аграрні об'єднання

Для виходу на нові ринки і розвитку АПК України, вертикально-інтегрованим агрохолдингам потрібно забезпечити умови для створення аграрних кластерів. Про це на «ІнтерАгроДебатах 2016» повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» в НААН Віталій Саблук.

«Потрібно, щоб холдинги інтегрували в себе малі господарства. Щоб не замінювали їх, а діяли спільно. Тобто, могли давати їм комбікорм, молодняк, м'ясо і експортувати продукцію разом. Це відповідає потребам соціальної спрямованості та економічної доцільності», - вважає він.

На думку експерта, системна державна політика України також повинна бути спрямована на зростання експорту тваринницької продукції, продуктів з доданою вартістю. Тільки таким шляхом можна уникнути сировинної залежності і нарешті позбутися синдрому постсоціалістичної економіки.

Ціна на агропродукцію не завжди вирішує все. Наприклад, ЄС і США не можуть досі підписати договір про створення зони вільної торгівлі. Один з каменів спотикання - молочна галузь. Європа - високоприбутковий ринок. Європейці зацікавлені в ексклюзивному преміальному продукті, який може бути проведений українськими аграріями. Але для цього українському агросектору слід нарощувати переробку агропродукції і дерегулювати ринок», - резюмував Саблук.

Нагадаємо, що Віталій Саблук вважає, що в розвинених країнах агрохолдинги дуже вітаються в сільському господарстві, але за умови, що співпрацюють з малим та середнім підприємництвом.

Latifundist.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...