Середня закупівельна ціна свинини у червні склала 53,2 грн/кг з ПДВ
Свинина в Україні

У червні 2024 року ціни на свинину в Україні знизилися на 10,1% порівняно з травнем через жорсткіші графіки відключень електроенергії. Про це повідомили в Асоціації свинарів України.

Середня закупівельна ціна свинини у червні склала 53,2 грн/кг з ПДВ, що на 6 грн/кг менше, ніж у травні. Перебої з електропостачанням вплинули не лише на кінцеву реалізацію, але й на заготівельну активність м'ясокомбінатів та боєнь. На ринкову активність вплинула й активніша мобілізація, яка змусила підприємства змінити режим роботи та частково зменшила потік споживачів.

Середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у червні становила 191,9 грн/кг, що на 1% менше, ніж у травні. Найбільше подешевшали лопатка та тазостегнова частина — на 2,3% та 2,8% відповідно. Ошийок, який користується попитом у пікніковий сезон, подорожчав на 1,6%.

Незважаючи на складнощі, промислове виробництво свинини в Україні зросло. За п'ять місяців 2024 року орієнтовна промислова пропозиція свинини забійною масою склала близько 304 тис. т, що на 9% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Більшість учасників ринку вже адаптувалися до нових умов, а торгова активність поступово стабілізується. Експерти очікують, що сезонні фактори можуть надати підтримку закупівельним цінам у найближчому майбутньому.

Експорт свинини у червні був у 1,5 рази більшим за імпорт. Протягом місяця з України вивезли майже 296 т свинини сукупною вартістю близько $700 тис. Імпорт свинини в Україну за перші три місяці 2024 року скоротився в 4,8 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року, до 665 т. Імпорт сала, свинячого жиру і жиру птиці за цей же час зменшився в 1,8 рази, до 3986 т.

Відсоток імпортованого сала у 2023 році склав лише 3,8% від виробленого в Україні, а свинини – 2,0%. В січні-березні 2024 року цей показник ще зменшився – до 1,2% для сала і 0,5% для м’яса свиней.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, що відбувається з цінами на м’ясо в Україні. Також Україна значно наростила імпорт свинини.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 червня 2024
Рішення Китаю може призвести до катастрофи на європейському ринку свинини
Європейська галузь свинини зіткнеться з кошмарним сценарієм зниження цін і падіння прибутковості, якщо Китай обмежить імпорт з регіону. Про це...
6 травня 2024
Україна значно наростила імпорт свинини
У квітні імпорт в Україну свинини зріс, порівняно з попереднім місяцем, а усього надійшло близько 280 т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Про...
6 квітня 2024
Українці почали вживати більше свинини та курятини
В Україні збільшується поголів’я свиней і птиці в усіх категоріях господарств, а у порівнянні з минулим роком кількість свиней зросла на 3%, а...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...