Трейдер стверджує, що підвищена інфляція була частково наслідком державного втручання
Зерно в Україні

Світ рухається до «продовольчих війн», оскільки геополітична напруженість та зміна клімату штовхають країни до конфліктів через скорочення постачань. Про це пише Financial Times з посиланням на заяву Сані Вергезе, гендиректора сільськогосподарського сингапурського торговельного будинку, Olam Agri, який є одним з найбільших трейдерів агропродукції в світі.

Великих трейдерів сільськогосподарської продукції, які отримали рекордні прибутки у 2022 році після того, як російське вторгнення в Україну викликало стрімке зростання цін на продукти харчування, звинувачують у посиленні інфляції через націнки, що збільшують прибутки.

Трейдер стверджує, що підвищена інфляція була частково наслідком державного втручання. За його підрахунками, поширення нетарифних торгових бар'єрів у 2022 році у відповідь на війну створило перебільшений дисбаланс попиту та пропозиції.

Зазначається, що багаті країни накопичували надлишки стратегічних товарів, що призводило до перебільшеного попиту та зростання цін. Ціни на продукти харчування почали зростати після поширення Covid-19 і різко зросли після вторгнення рф в Україну, оскільки було заблоковано експорт зерна та добрив.

Це поглибило продовольчу небезпеку у бідніших країнах і призвело до того, що споживачі у всьому світі зіштовхнулися з кризою вартості життя.

На тлі такого зростання та зміни клімату, що перешкоджають сільськогосподарському виробництву в усьому світі, уряди все частіше вдаються до протекціоністської політики. Вергезе закликав керівників споживчої індустрії вжити більше заходів для боротьби зі зміною клімату.

Ми вели багато війн за нафту. Ми вестимемо ще більші війни за їжу та воду», — заявив Вергезе, попередивши, що торгові бар'єри, введені урядами для підтримки внутрішніх запасів продовольства, призвели до загострення продовольчої інфляції.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2024
Продовольча війна Китаю проти ЄС перейшла на новий рівень
Китай безжально б'є по Євросоюзу, щоб помститися за мито на електромобілі і під удар потрапили продукти харчування, зокрема свинина. Про це...
11 червня 2024
ЄС підвищив мита на продовольство з рф, оскільки росія перейшла червоні лінії в зернових війнах
Євросоюз не планував вводити обмеження на російське продовольство, але вдався до підвищення мит через те, що рф розпочала зернові війни. Про це...
23 травня 2024
Експерти підрахували, як війна вплинула на виробництво фруктів в Україні
За два роки повномасштабної війни рф проти України, скоротився обсяг виробництва вітчизняних фруктів. Про це повідомили аналітики проєкту East Fruit....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...