Анонсовані ціни суттєво відрізняються залежно від регіону
Малина в Україні

Українські заморозники малини вже оголосили перші ціни на закупівлю ягоди, хоча сезон закупівлі оптових партій лише починається. Про це повідомили аналітики EastFruit.

Анонсовані ціни суттєво відрізняються залежно від регіону. У центральних та західних областях вони дещо вищі, тоді як у Вінницькій та Хмельницькій областях ціни найнижчі.

На Львівщині середня ціна становить 42-44 грн/кг, що еквівалентно $1,00-1,05 або близько 1 євро за кг. У Київській та Житомирській областях ціни ближче до 45-50 грн/кг або $1.1-1,2. У Хмельницькій та Вінницькій областях ціна становить близько 35 грн/кг, що еквівалентно $0,85.

Такі ціни не викликають захоплення у фермерів, хоча вони й значно вищі за торішні. Багато виробників знають, що нині ціни на зовнішніх ринках зросли, і очікують більшого. Проведене опитування показало, що більшість професійних учасників ринку та фермерів вважає, що ціни на якісну малину в 2024 році досягнуть 50-70 грн/кг, що становить від $1,2 до $1,8 за кг.

Варто зазначити, що подібні ціни озвучують переважно для закупівлі ягід від господарств населення у невеликих обсягах. Закупівля від сільгосппідприємств, які постачають більші партії однорідної продукції з усіма необхідними документами, в середньому на 10-15% вища.

Слід враховувати ситуацію з тероризмом країни-агресора проти громадянської інфраструктури України. Масовані ракетні удари та атаки дронами по електростанціях призводять до дефіциту електроенергії.

Незважаючи на те, що існує можливість продавати заморожену малину за високою ціною, для її заморожування дуже важлива безперервна подача електроенергії. Ситуація в енергосистемі України різко підвищує ризики заморозників, які вони намагатимуться закладати в ціну закупівлі, так само як і зростаючі витрати на електроенергію.

Як писав AgroPolit.com, тепличні огірки в Україні стрімко дешевшають. Також експерти назвали причини подорожчання полуниці.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 лютого 2024
В Польщі планують ввести обмеження на українську малину
Польська сторона наполягає на запровадженні квот на ввезену з України малину та інші чутливі продукти. Про це заявив міністр сільського господарства...
15 липня 2023
Польща хоче заборонити ввезення з України замороженої малини та полуниці
  Польща планує добитися від Євросоюзу заборони на ввезення з України замороженої малини та полуниці. Про це повідомили в уряді Польщі. Там...
13 липня 2023
Аграрії в Україні відмовляються збирати малину: експерти назвали причину
Українські садівники називають ціни на малину від 35 до 60 грн за кг, а це в середньому дешевше на 27% від показників минулого тижня. Відповідну...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...