Депутати хочуть знизити ставку ПДВ
Депутати хочуть знизити ставку ПДВ

4 листопада групою нардепів у ВРУ було зареєтровано законопроект №5363 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства та зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції". Про це повідомляє УАК.

Одним з авторів даної ініціативи став президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Метою законопроекту є захист законних інтересів сільськогосподарських товаровиробників, забезпечення сталого розвитку сільського господарства України, забезпечення доступності життєво необхідних товарів для широких верств населення, а також скорочення тіньової економіки і підвищення рівня зайнятості на сільських територіях.

Головними новаторствами документу є запровадження мінімального податкового соціального зобов'язання (МПСЗ), об’єктом оподаткування якого стануть сільськогосподарські угіддя (ставка від 1% до 2% нормативної грошової оцінки земель) та зниження ставки ПДВ до 7% для деяких продуктів харчування та сировини для їх виробництва, зокрема: великої рогатої худоби, живої; м’яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого; м’яса великої рогатої худоби; свиней, живих; свинини, свіжої, охолодженої або мороженої; овець, живих; баранини свіжої, охолодженої або мороженої; курей свійських; субпродуктів їстівних великої рогатої худоби, свиней, овець, кiз, коней, віслюків, мулів або лошаків, свіжих, охолоджених або морожених; м'яса курей свійських та їстівних субпродуктів з них, свіжих, охолоджених або морожених; готових чи консервованих продуктів з: м’яса, м’ясних субпродуктів або крові курей свійських, які містять 57 мас. % або більше м’яса чи субпродуктів свійської птиці; м’яса, м’ясних субпродуктів або крові свинини свійської свині; сумішей із свійських свиней, які містять 80 мас. % або більше м’яса чи м’ясних субпродуктів будь-якого виду, включаючи жири будь-якого виду або походження, а також які містять 40 мас. % або більше, але менш як 80 мас. % м’яса або м’ясних субпродуктів будь-якого виду, включаючи жири будь-якого виду або походження; м’яса, м’ясних субпродуктів або крові великої рогатої худоби сирих, сумішей м’яса або м’ясних субпродуктів варених i м’яса або м’ясних субпродуктів; масла вершкового; молока та вершків, незгущених та без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин; молока та вершків, згущених та з доданням цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин; маслянки, коагульованих молока та вершків, йогурту, сметани, кефіру та інших ферментованих або сквашених (бактеріальними заквасками) молока та вершків, згущених або незгущених, з доданням або без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин, ароматизованих чи неароматизованих, з доданням або без додання фруктів, горіхів чи какао; молочної сироватки, згущеної або незгущеної, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин; продуктів, що складаються з натуральних компонентів молока, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин; сирів всіх видів i кисломолочного сиру; яєць курей свійських; цукрових буряків; бурякового цукру.

Окрім того, законопроектом передбачається зниження ставки ПДВ для товарів, доля імпорту яких в України є незначною - за даними Держстату, в 2015 році обсяг імпорту окремих видів продуктів харчування в загальному обсязі імпорту в Україну становив, зокрема: живих тварин – 0,2%, м’яса та їстівних субпродуктів - 0,3%; молока, молочних продуктів, яєць птиці, меду натурального – 0,2%; овочів – 0,2%, цукру та кондитерських виробів з цукру – 0,1%.

Застосування зниженої ставки ПДВ для продуктів харчування і лікарських засобів є загальноприйнятою практикою у країнах Європейського Союзу і покликана забезпечити доступність життєво необхідних товарів для широких верств населення.

Прийняття законопроекту забезпечить стримування зростання цін на сільськогосподарську продукцію внаслідок відміни спеціального режиму ПДВ в умовах низької платоспроможності населення через високий рівень безробіття та зниження реальної заробітної плати, збільшення обігових коштів у сільськогосподарських виробників відповідної продукції для виробничої та інвестиційної діяльності, а також запобігатиме пов’язаному з відміною спецрежиму ПДВ падінню попиту та виробництва, сприятиме виведенню з тіньового сектору орендних відносин у сфері землекористування, водночас забезпечивши справедливе оподаткування сільськогосподарських виробників, які вирощують продукцію в умовах закритого ґрунту земель.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...