Чинного міністра Кабінету міністрів України, колишнього голову аграрного комітету Верховної Ради викрили на заволодінні державною землею на 291 млн. грн. та спробі заволодіння землею ще на 190 млн. гривень. Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

У НАБУ зазначили, що він організував злочинну групу, до якої увійшли посадові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

«Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їхню відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок», – йдеться у заяві слідства.

Згодом через підконтрольні посадові особи управління Держгеокадастру в Сумській області ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безоплатну землю. Водночас у НАБУ наголошують, що умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

У результаті через проведені у 2017 – 2021 роках угоди учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент скоєння злочину становила понад 291 млн. грн.

Також вони пробували привласнити ще 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, проте реалізація схеми була зірвана НАБУ та САП, які провели обшуки та наклали на дільниці арешт.

Про підозру повідомили організатору схеми, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла скоєнню злочину. Продовжується вручення підозр інших учасників злочинної схеми.

Антикорупційні органи не називають імені організатора схеми, але йдеться про міністра аграрної політики та продовольства, колишнього депутата від «Слуги народу» та ексголову аграрного комітету Миколу Сольського. Це підтвердили джерела «Суспільного» у правоохоронних органах.

Як писав AgroPolit.com, Україні вдається ефективно боротися з корупцією на експорті зерна навіть в умовах війни. Також переробка соняшника в Україні майже досягла довоєнного рівня, але є нюанс.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 квітня 2024
Ініціатива Батьківщини: у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови щодо відставки Сольського
Фракція «Батьківщина» внесла до Верховної Ради проєкт постанови №11198 від 24.04.2024 про звільнення міністра агрополітики Миколи...
24 квітня 2024
Оборудки з землею: не тільки міністр Сольський, але й його заступник Дмитрасевич отримав підозру
Підозру у справі щодо оборудок із землею отримав не тільки чинний міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, але й його заступник...
24 вересня 2023
40% стосується сфери агро: Микола Сольський розповів, що треба реформувати перед вступом в ЄС
У списку правових норм, які Україна має змінити перед її вступом в Європейський Союз, 40% пов’язані з продуктами харчування та сільським...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...