31 березня 2024, 11:33, Рослинництво

Буряк в Україні подешевшав: експерти назвали причини

З початку цього тижня буряк в Україні подешевшав у середньому на 10% і зараз основні угоди з продажу столових буряків укладаються в діапазоні 10-15 грн за кг, залежно від якості та обсягу партії. Про це повідомляє EastFruit .

Основною причиною зниження цін на ці коренеплоди є сезонне збільшення пропозиції на ринку. Також тиск на ціни чинив досить низький попит на продукцію з боку роздрібних мереж та оптових компаній.

Зараз ціни на столові буряки в Україні в середньому вдвічі вищі, ніж наприкінці березня 2023 року. Низка фермерів упевнена, що понижувальний ціновий тренд у даному сегменті є тимчасовим явищем, оскільки на ринку відчувається дефіцит якісної продукції. Запаси столових буряків у господарствах населення продовжують стрімко скорочуватися.

Слід зазначити, що 21 березня повідомлялося, що ціни на картоплю в Україні зменшилися в середньому на 12% і змінювалися в середу в діапазоні 14-20 грн за кг ($0,36-0,51 за кг).

30 березня голова громадської організації «Українська аграрна асамблея» Олександр Гапон заявив, що після того, як в Україні розпочнеться ґрунтове вирощування, яке є конкурентом тепличного вирощування, в Україні почнеться зниження ціни на огірки.

Як писав AgroPolit.com, ціни на моркву в Україні впали на 75% порівняно з минулим роком. Також ціни на шоколад у світі можуть підскочити до історичного максимуму. 

в