Розблокування кордону: прем’єр-міністр України назвав п’ять необхідних кроків
Розблокування кордону: прем’єр-міністр України назвав п’ять необхідних кроків

Україна розробила «План взаємопорозуміння» з п'яти кроків, який націлений на деблокаду кордону з Польщею, що включає створення тристороннього штабу. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перший крок

Україна погоджується з обмеженнями, які запропонувала запровадити Європейська комісія щодо аграрного експорту. Йдеться про м'ясо птиці, яйця та цукор. Україна експортує до ЄС ці товари без квот та мит в обсягах не більше, ніж у середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, повертаються обмеження. Україна готова продовжити механізм верифікації експорту зерна до Польщі.

Другий крок

Україна хоче запропонувати Єврокомісії провести невідкладний скринінг кластерів аграрної політики та транспорту. Це необхідно, щоб зняти маніпуляції щодо якості української продукції. Скринінг потрібно розпочати вже з 4 березня. Україна хоче повної лібералізації торгівлі з ЄС.

Третій крок

Україна хоче запропонувати польському уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт до ЄС. За 11 місяців минулого року країна-агресор продала до Європи агропродукцію вартістю 2,5 млрд євро. При цьому обсяг російського експорту продовольства у 2023 році зріс порівняно з 2022 роком. Україна звертається до Єврокомісії з проханням запуску спільного контролю на кордоні.

Четвертий крок

Україна пропонує створити тристоронній штаб: Україна, Польща та Єврокомісія під співголовуванням аграрних міністерств України та Польщі і представника Єврокомісії. До роботи хочуть залучити українські та польські аграрні асоціації. Штаб має працювати цілодобово та вирішувати всі непорозуміння між країнами. Україна готова говорити з польськими фермерами та польськими чиновниками.

П'ятий крок

Україна вдячна польському уряду за позицію щодо забезпечення пропуску через кордон боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги та медичних засобів. Такий підхід вона закликає поширити на пальне.

Слід зазначити, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув на українсько-польський кордон. На тлі блокади пунктів пропуску глава уряду звернувся до польських фермерів. Шмигаль підкреслив, що це звернення стосується польських аграріїв та загалом усіх поляків. Він закликав «починати завжди з правди».

Прем’єр зазначив, що блокада б'є по всій польсько-українській торгівлі та економіці обох країн, отже від неї програє не лише Україна, а й польські підприємці.

Як писав AgroPolit.com, у Польщі вирішили захиститися від українського соку, олії та інших продуктів. Також посол України в Польщі відреагував на провокацію з ріпаком.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 лютого 2024
Україна розширює географію продажу агропродукції – Денис Шмигаль
Україна активно розширює географію експорту власної аграрної продукції і просуває її на світовому ринку. Про це повідомив прем’єр-міністр...
7 лютого 2024
Денис Шмигаль: скасування мит на агропродукцію мають закріпити в Угоді про асоціацію з ЄС
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що в уряді розраховують на те, що вдасться закріпити скасування мит, які стосуються української...
1 лютого 2024
В Україні розмінування зроблять доступним для малих фермерів – Денис Шмигаль
Гуманітарне розмінування в Україні залишається важливим напрямом роботи в контексті майбутньої посівної кампанії. Про це заявив прем'єр-міністр...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...