Останні місяці відзначилися погіршенням відносин з Києвом
Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск виклав проєвропейське бачення Польщі та пообіцяв рішучу підтримку України. Про це повідомляє Reuters.

Представляючи плани свого уряду в парламенті, Дональд Туск сказав, що Польща буде лояльним союзником Сполучених Штатів і відданим членом НАТО, і продемонстрував свою рішучість налагодити зв’язки Варшави з Брюсселем.

Партія «Право і Справедливість» стала першою на виборах 15 жовтня, але не мала необхідної більшості для формування уряду. Очікується, що Туск отримає вотум довіри пізніше у вівторок, що дозволить його уряду привести до присяги президента Анджея Дуду в середу вранці.

Останні місяці правління уряду Матеуша Моравецького відзначилися погіршенням відносин з Києвом, головним чином через продовження Варшавою заборони на імпорт українського зерна. Туск сказав, що Польща виступатиме за продовження підтримки України.

Відносини між Варшавою та Києвом погіршилися через протест польських далекобійників, які заблокували деякі прикордонні переходи через суперечку щодо доступу українських транспортних компаній до ЄС.

Туск сказав, що він швидко вирішить проблеми, що стоять за протестом, і що Польща забезпечить безпеку свого східного кордону – зовнішнього кордону ЄС. Він сказав, що після повернення з саміту ЄС цього тижня він зустрінеться з лідерами країн Балтії в Естонії, щоб обговорити війну в Україні та безпечні кордони.

З простої порядності майбутні міністри цього уряду сиділи зі мною цілими годинами, після опівночі, і шукали способи на якомога швидше розв’язання проблеми на українсько-польському кордоні. Ми шукали і знайшли способи аби якомога швидше врахувати потреби польських водіїв і одночасно негайно розблокувати кордон України, яка бореться і чекає на перевезення товарів з цієї заблокованої автомагістралі», – наголосив Дональд Туск.

Як писав AgroPolit.com, найбільший польсько-український пункт пропуску розблоковано. Також протестувальники Польщі намагаються відновити блокаду кордону.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 грудня 2023
Розблокування кордону з Польщею: експорт українського продовольства відновлюється
Обсяг експорту українського продовольства автомобільним транспортом стабілізувався після часткового розблокування кордону з Польщею, але все ще...
13 грудня 2023
Новий аграрний міністр Польщі назвав небезпечним відкриття ринку ЄС для України
Чеслав Сєкерський очолив міністерство сільського господарства Польщі і стала відома його позиція щодо України. Про це повідомляє farmer.pl. Він...
13 грудня 2023
Польща має розблокувати всі пункти пропуску на українському кордоні – заява Єврокомісії
В Європейській комісії привітали зняття блокади з пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на польсько – українському кордоні, а також...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...