Польські перевізники перекрили дороги до трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною
Протести в Польщі

Близько 3000 переважно українських вантажівок, у тому числі ті, що перевозили пальне та гуманітарну допомогу, застрягли на польському боці кордону через блокаду, введену польськими перевізниками. Про це повідомляє Reuters.

Польські перевізники перекрили дороги до трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною на знак протесту проти того, що вони вважають бездіяльністю уряду у питанні втрат бізнесу через український агроекспорт.

Київ і Варшава не змогли досягти згоди щодо припинення протесту. Тисячі людей змушені жити у важких умовах з обмеженням їжі, води та палива. Черга розтяглася на десятки кілометрів. Зафіксовано випадки, коли вантажівки з пальним і гуманітарною допомогою, яким мали забезпечити безперешкодний проїзд, стояли в чергах.

Українська сторона передала інформацію про ці випадки польським колегам і чекає реакції. Українські представники почали розвозити їжу, воду та ліки водіям, які застрягли на переходах.

Найбільш завантажений польсько-український пункт пропуску в Медиці пізніше також заблоковали. Пункт пропуску «Медика» розташований біля українського пункту пропуску «Шегині».

Протест у Медиці означає, що вже чотири або половина польсько-українських пунктів пропуску заблоковані. Кордон з Польщею через існуючі пункти пропуску перетинають в середньому 40 – 50 тис. вантажівок на місяць, що вдвічі більше, ніж до війни.

Більшість вантажів перевозиться транспортним парком України. Зараз через польський кордон у заблокованих пунктах пропуску проїжджає лише кілька машин на годину.

Минулого тижня поставки продовольства в Україні автомобільним транспортом скоротилися на 2,7% за перші 13 днів листопада через труднощі на кордоні з Польщею, спричинені страйком водіїв. Пропуск вантажівок через митні пункти пропуску на кордоні з Польщею знизився до 4 тис. т вантажу на день порівняно з піком у 7,5 тис. т на день місяцем раніше.

Як писав AgroPolit.com, українська сторона самостійно почала процес евакуації водіїв вантажних автомобілів, які застрягли в черзі на кордоні через страйк польських перевізників. Також у черзі перед пропускним пунктом до України через протест польських перевізників загинули вже два водії.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 листопада 2023
Протест на кордоні: Польща закликає Україну виконати вимоги протестувальників
Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик виклав у листі до віце-прем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова пропозиції Варшави,...
23 листопада 2023
У Польщі звинуватили власного міністра в зерновому скандалі з Україною
Дії Міністерства сільського господарства Польщі щодо збільшення імпорту українського зерна були запізнілими, не підкріпленими відповідними аналізами...
23 листопада 2023
Протести перевізників в Польщі: страйкарі заблокували ще один пункт пропуску на кордоні з Україною
Зранку 23 листопада протестувальники в Польщі заблокували рух вантажівок через пропускний пункт Медика – Шегині. Про це повідомили у Державній...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...