Земельний мораторій найближчим часом не знімуть
Земельний мораторій найближчим часом не знімуть

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель найближчим часом повністю не знімуть. Про це під час прес-конференції висловив член ради асоціації "Земельна спілка України" Сергій Біленко.

"Існуючі сільськогосподарські технології, в принципі, не потребують великого відсотку людської праці у виробленні сільськогосподарської продукції. Справи йдуть так, що якщо ринок запускати без жодних обмежень, якщо запускати сюди серйозний іноземний капітал, то сюди прийдуть і їх технології, разом з цим "прийде" і зникнення людей в селі. Проблема зайнятості у нас виросте в декілька разів", - вважає він.

Експерт додав, що це проблема не тільки України, але й світова, в Європі з цією проблемою борються субсидуванням.

В Україна таких можливостей немає і, звісно, є дуже сильні побоювання. Тому, в короткостроковій і середньостроковій перспективі говорити про те, що Україна зніме мораторій зі всіма обмеженнями, я думаю, що не треба. Тобто мораторій в тому чи іншому вигляді буде існувати", - вважає Біленко.

Він додав, що мораторій обмежує права селян, які не мають права продати землю, а думки щодо потреби мораторію на продажу земель наразі змінились.

Ситуація змінилась. У нас зараз з'явилось дуже багато прихильників вільного продажу земель, у нас почали розмовляти про ті законодавчі механізми, які дозволять уникнути певних ризиків при запровадженні ринку земель", - сказав Біленко.

Аліса Коник, AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 жовтня 2016
Схвалено продовження мораторію на продаж землі
Президент Петро Порошенко підписав закон щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...