У свиней дуже розвинені органи нюху і вони охоче поїдають їжу, яка смачно пахне
Свині в Україні

Головний технолог компанії «Крамар» Оксана Яценко розповіла, які корми потрібні свиням, і як уникнути помилок у вигодовуванні. Про це повідомляє видання Куркуль.

Для годівлі свиней на фермах використовують повнораціонні кормосуміші або комбікорми, які балансують необхідними елементами. Виготовлений самостійно чи заводський корм, не гарантує, що свині його охоче їстимуть. Важливий смак корму та аромат.

У свої корми компанія-виробник додає натуральні ароматизатори та смакові додатки, аби корм мав апетитний запах. Корми для свиней повинні бути повнораціонними, збалансованими, відповідати показникам певної вікової категорії та технологічним вимогам годування породи.

До складу кормів для свиней мають входити:

1. Якісна зернова група. Вона складає основу корму, є головним джерелом калорій і корисних речовин. Зокрема сюди можуть входити у різних кількостях кукурудза, пшениця, овес, ячмінь, горох, висівки. Залежно від віку тварини, частку кожного зерна коригують. Наприклад, за 2 місяці до забою рекомендується зменшити кількість кукурудзи, оскільки це впливатиме на зернистість, м’якість сала, воно може швидко жовтіти.

2. Амінокислоти. Обов’язково повинні бути присутніми у складі раціону свиней, наступні: лізин, треонін, метіонін (цистин), триптофан, лейцин, ізолейцин, гістидин, валін, аргінін та фенілаланін (тирозин). Нестача навіть однієї з амінокислот призводить до зниження швидкості росту, погіршення репродуктивної здатності, підвищення витрат кормів на одиницю продукції.  Зернові корми містять обмежену кількість лізину, метіоніну, треоніну, триптофану. При оцінюванні поживності кормів ці амінокислоти, особливо лізин, найбільш важливі для встановлення якості протеїну.

3. Макуха соєва і соняшникова. Вони повинні бути тільки найвищої якості. Соняшникова макуха з неочищеного насіння містить 32 – 34% білку, 17 – 19% клітковини і високий показник засвоюваності. Соєва макуха включає 44 – 46% білка, і має найвищий вміст протеїну серед кормів рослинного походження.

4. Вітамінна і мінеральна група. Раціон свиней повинен містити вітамін А або каротин, D, Е, В1-3, В5 і В12. Додатково слід контролювати склад кальцію, фосфору, натрію і хлору (кухонної солі) та основних мікроелементів. Їхня нестача компенсується кормовими добавками (крейдою, фосфатами, кухонною сіллю, фосфогіпсом тощо).

5. Допоміжні кормові добавки: ферменти, антиоксиданти, підкислювачі, ароматизатори кормові.

У свиней дуже розвинені органи нюху і вони охоче поїдають їжу, яка смачно пахне. Зокрема, свині найбільше полюбляють солодкуваті запахи, а також запахи м'яса та риби. Залежно від віку свині та потреб, ми додаємо аромати вишні, цукерок, барбарису. Для найменших поросят створюємо корм із запахом топленого молока», —  зазначила головний технолог компанії «Крамар» Оксана Яценко.

Як писав AgroPolit.com, тваринницькі ферми в Україні через війну втратили 2 млрд грн. Також посівні площі в Україні скоротились на 27% протягом 2022 року. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 вересня 2023
В Україні зафіксували спалах африканської чуми свиней
У Києві на території лісопаркового господарства «Конча-Заспа», зафіксували спалах африканської чуми свиней. Про це повідомили в головному...
7 липня 2023
Україна імпортувала найменше свинини за шість років
Україна у період з січня по червень імпортувала близько 5,7 тис. т охолодженої, свіжої та мороженої свинини, що у 5,5 разів менше, ніж торік. Про це...
20 червня 2023
Уряд візьме на себе частину збитків від свинарства та птахівництва
Кабінет міністрів України схвалив постанову №616, яка спрямована на підвищення ефективності розвитку свинарства та птахівництва. Про це повідомили у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...