Найпоширенішими є сушарки кукурудзи на газі чи дизпаливі.
Зернові склади в Україні

Експерти розповіли про найбільш ефективні підходи до перетримки кукурудзи в очікуванні кращої ціни в сезоні 2023. Про це повідомляє Kurkul.com.

Найпоширенішими видами зберігання зерна в Україні є поміщення у склади, силоси, елеватори чи зернові рукави. У цих випадках кукурудза зберігається вже висушеною. Допустима вологість кукурудзи для зберігання – 14%.

При вологості у 14 – 15% зерно відправляють на зберігання. При 15,5 – 17% воно йде на сушку чи вентилювання. Якщо вологість вища 22 – 24%, рекомендовано сушити зерно у декілька етапів.

«Ми завершили збирання соняшника і розпочали жнива кукурудзи. Наразі збираємо з вологістю 17-20%, хоча є і дещо вища. Все зерно будемо досушувати до базової вологості 14%», —  поділився керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

Вартість сушіння зерна впливає на рентабельність вирощування. Більшість дрібних та середніх аграріїв сушать кукурудзу на сторонніх елеваторах. Цей варіант не потребує вкладень в обладнання.

На досушування може знадобитися від 30 до 50% від суми затрат на вирощування. Цьогоріч середня вартість сушки 1 т кукурудзи становить близько 200 грн. Витрати на сушіння знизяться в тому разі, якщо аграрій матиме власну зерносушарку.

Найпоширенішими є сушарки на газі чи дизпаливі. Середня витрата дизпалива для стандартної сушки – 1,4 л на 1 т. При теперішній ціні дизелю – 47 грн/л, витрати на пальне для сушіння 1 т становлять до 70 грн.

У разі використання природного газу, вартість буде становити 30 грн за 1 т. При використанні скрапленого газу вона підвищиться до 40 грн. Альтернативою, яка здешевить вартість сушіння у п’ять – сім разів, є сушарки на пелетах.

Що дає сьогодні твердопаливний теплогенератор? Це відповідь на питання про економію і здешевлення вартості сушіння. Завдяки роботі на альтернативному паливі, наші теплогенератори стають незалежними від цін на газ чи електрику», — зазначили в компанії-виробникові твердопаливних теплогенераторів Greco Group.

Встановлюючи автоматичні твердопаливні генератори, аграрій може зекономити ресурси на сушінні, а також не залежати від компаній, які постачають природний газ або дизпаливо.

Проблем з пелетами на ринку немає, оскільки їх виготовляють багато виробників, починаючи від агрохолдингів, до середнього сегмента і навіть фермерів. Навіть, якщо на елеваторі вже встановлена газова сушарка, паралельно можна додати туди теплогенератор і комбінувати сушіння за потреби.

Найбільш популярним бюджетним варіантом є зберігання зерна кукурудзи у складах.  Зазвичай, це одноповерхові приміщення, з цегляними, камʼяними чи залізобетонними стінами. Зерно у складах такого типу зберігається насипом на підлозі або ж у засіках.

Як писав AgroPolit.com, Румунія оприлюднила і затвердила умови ввезення зерна з України. Також Україна експортувала всього 7,4 млн т зерна у цьому маркетинговому році.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 листопада 2023
Експерти розповіли, що буде з цінами на сушіння кукурудзи
Через тарифи на газ, ціни на сушіння кукурудзи на деяких підприємствах підвищилися, але підйом є несуттєвим і загалом показники близькі до...
6 жовтня 2023
Китай став активним покупцем української кукурудзи
Китайські імпортери здійснили великі закупівлі кормової кукурудзи в Україні за останні два тижні. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на трейдерів...
25 вересня 2023
В Україні зростає інтерес аграріїв до зберігання кукурудзи в рукавах
В Україні через нестачу сховищ зріс інтерес до зберігання кукурудзи в полімерних рукавах, оскільки вони дозволяють зберігати продукцію, не втрачаючи...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...