«Прометей» зберігав зерно на терміналі ТІС-зерно
Власник та голова Наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян

Власник та голова Наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян розкрив подробиці конфлікту на терміналі ТІС-зерно. Про це повідомляє Latifundist.com.

«Прометей» теж зберігав зерно на терміналі. Коли компанія захотіла забрати його, на терміналі підвищили ціну за послуги, а також затягували навантаження на автомобілі, щоб компанія якомога довше була змушена платити за зберігання.

Весною 2023 року «Прометей» очікував на терміналі ТІС-зерно на території порту «Південний» корабель на 54 тис. т. Рафаель Гороян розповів, що трейдери бачили, що можливе припинення «зернової ініціативи», але не забирали зерно, що залишалося у терміналі, оскільки сподівалися на краще.

За три місяці простою корабля у Босфорі ціна зерна впала на $50/т. Демередж за добу досяг $17/т. Сума збитків «Прометея» сягнула $7 млн. Коли офіційно підтвердили, що зерновий коридор не працює, компанія повідомила представникам терміналу, що хоче забрати зерно.

Згідно з контрактом з ТІС-Зерно, перевалка на корабель мала обійтися «Прометею» у $30/т. Однак, за завантаження зерна у автомобілі ТІС-Зерно додав ще $5 — тобто $35/т при собівартості $1-2/т.

«Прометей» має 34 елеватори по всій Україні. І спираючись на свій досвід Рафаель Гороян заявив, що в автомобілі значно дешевше вантажити зерно, ніж на кораблі. Все зерно змогли вивезти за два місяці. Зерно «Прометею» передали неякісне. Щоб продати його, компанія була змушена додатково доробляти зерно на елеваторах.

Це зерно «Прометей» купував у фермерів з умовою оплати після продажу. Незважаючи на збитки у $7 млн, після збуту компанія розрахувалася з фермерами по ціні весни, коли коридор працював і ціни зерна були високими.

Хоча влітку ціна зерна впала вдвічі і «Прометей» мав шалені збитки, але компанія навіть не розглядала варіант при якому вона не розрахувалася б з фермером. На елеваторах «Прометея» до війни фермери зберігали до 700 тис. т зерна протягом року. Це сотні мільйонів доларів. Рафаель Гороян підкреслив, що це свідчить про високий кредит довіри до компанії.

Голова Наглядової ради «Прометею» розповів, що ТІС-Зерно – це компанія, власником якої є підсанкційний громадянин рф, а «Агропросперіс» – це транснаціональна компанія, основні бенефіціари якої знаходяться далеко від України. Він підкреслив, що «Прометей» з українськими фермерами єднають емоції і переживання за долю країни, а зазначені дві компанії цікавлять тільки гроші.

Держава повинна жорстко реагувати на таких аферистів, а аграрії оголосити їм бойкот. Кожен трейдер та аграрій повинен створити чорний список тих, з ким він не буде працювати за жодних обставин. Працювати з ТІС-Зерно — це не поважати себе та свою країну. Війна показала істинне обличчя всіх компаній з агробізнесу, які мають працювати в Україні, а які повинні піти геть. Український агросектор — це велика і міцна сім'я. Квиток в цю сім'ю треба заслужити», — сказав Рафаель Гороян.

Як писав AgroPolit.com, власник «Прометея» підтримав рішення про санкції проти Ірану. Також Прометей досяг перших успіхів в розмінуванні земель

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 вересня 2023
Зернова угода: Ердоган закликає G-20 до тіньових переговорів з рф
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликає кількох лідерів G-20 зустрітися з представниками рф, щоб спробувати відновити зернову угоду. Про це...
22 травня 2023
Прометей досяг перших успіхів в розмінуванні земель
Основна частина замінованих земель, які належать торгово-виробничому об'єднанню Прометей знаходиться в Шевченківській ОТГ в Миколаївській області, а...
3 квітня 2020
«Прометей» отримав п'ятирічний безвідсотковий кредит на 500 тис. франків
У межах програми підтримки бізнесу, компанія «Prometey Swiss SA» — дочірня компанія групи компаній «Прометей» у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...