«Воїнське ХПП» знаходиться на території селища Савинці в Ізюмскому районі Харківської області
«Воїнське ХПП» компанії TESSLAGROUP

В Харківській області розташоване «Воїнське ХПП» компанії TESSLAGROUP, яке змогло пережити окупацію і продовжити роботу, але лише дивом. Про це повідомляє Elevatorist.com.

«Воїнське ХПП» знаходиться на території селища Савинці в Ізюмскому районі Харківської області. Загальна потужність зерносховища досягає 60 тис. т одночасного зберігання.

«В силкорпусах є окремі силоси, ми їх називаємо «банками», в кожному корпусі комплексу по 60 силосів. В них можна засипати різні культури», — розповів начальник механізованого зерносховища ТОВ «Воїнське ХПП» Олексій Фролов.

На елеваторі можна зберігати значний об’єм зернових партій різних культур. Одночасно можна приймати дві культури. На зерносховищі дві поточних лінії, два автоприйома з завальними ямами, а також підйомниками.

Сховище працює з соняшником, кукурудзою, ячменем та пшеницею. Фермери району вирощують саме ці культури.

До початку війни працювали добре, елеватор робив 1,5-2 оберти. В нас свій тепловоз, є гілка, залізничні ваги, точка відвантаження. Потужність відвантаження на добу — до 20 вагонів. Приймання — за добу приблизно можемо прийняти до 2,5 тис. т. Все залежить від потоку авто та обладнання, це ж непередбачувано, сьогодні можемо прийняти 2 тис. т, завтра 1 тис. тонн», — розповів про можливості елеватора керівник.

Після початку повномасштабної війни рф проти України селище Савинці окуповали російські війська. В той момент ємності для зберігання «Воїнського ХПП» наполовину були заповнені зерном.

Були пшениця та соняшник. Частково зерно в нас пограбували. Працювати з зерном не було змоги, бо більшість часу не було світла. А коли його вмикали, намагалися хоч трошки зберегти якість зерна. Я приходив щодня, навіть у суботу-неділю, з хлопцями з охорони був тут по 2-3 години в день, коли як», — розповів Олексій Фролов.

Лінія фронту пройшла недалеко від Савинців через обстріли «Воїнське ХПП» окупанти не змогли пограбовати повністю. Частина зерна там залишилася. На елеваторі російські війська не розміщувалися, оскільки він перебував у зоні вогневої досяжності. Окупанти були там заїздами.

Заїжджали 2 чи 3 рази як спостерігачі, сиділи на даху елеватора. Перебували на даху десь по 2 години. А так, в основному, приїжджали — і поїхали по території. Викрадали майно — резину з авто позабирали, рації,  фонарики, зарядний пристрій для акумуляторів біля тепловоза. Дрібниць дуже багато забрали», — розповів Олексій Фролов.

Росіяни вкрали ще три автівки. Після звільнення населеного пункту вдалося повернути дві машини, третя зникла. Навіть у період окупації керівник зерносховища за можливістю продовжував працювати, не полишав підприємства, а для захисту елеватора зібрав охорону з місцевих працівників.

Як писав AgroPolit.com, директор TESSLAGROUP розповів про держпідтримку аграріїв під час війни. Також TESSLAGROUP двічі втратила активи через війну, але продовжила роботу

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 вересня 2023
Постраждали люди: окупанти вночі атакували порти Одещини 25 безпілотниками
В прокуратурі розпочали розслідування обставин нічної масової атаки російських окупантів по цивільній та портовій інфраструктурі Одещини з...
29 липня 2023
Недоліки кредитів 5 – 7 – 9: директор TESSLAGROUP розповів про держпідтримку аграріїв під час війни
Засновник, співвласник та генеральний директор групи компаній TESSLAGROUP Ігор Шевченко розповів про неефективність державної підтримки для аграріїв,...
25 липня 2023
TESSLAGROUP двічі втратила активи через війну, але продовжила роботу
Українська група компаній TESSLAGROUP через розв’язану росією війну  двічі втратила активи, але продовжила працювати. Про це розповів Ігор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...