Українське сільське господарство важливе на світовому ринку
Заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева

Україна дійсно буде залишатись одним із головних виробників і експортерів основних видів продукції, які будуть необхідні для того щоб нагодувати світ. Але це лише одне із завдань і викликів, які постануть перед нашим аграрним сектором у майбутньому. Про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час круглого столу «Розвиток сільського господарства України – орієнтація на цілі стійкого розвитку ООН».

«Дійсно вважається, що не так багато країн в світі зможуть виробляти продукцію, щоб годувати зростаюче населення нашої планети вже в найближчому майбутньому. Україна, за оцінкою багатьох міжнародних організацій, включаючи ФАО, відноситься до цих країн. Тому це буде одним із важливих аспектів розвитку нашого сільського господарства», - розповіла заступник міністра.

На переконання пані Трофімцевої, зростання обсягів виробництва та експорту основних видів сільськогосподарської продукції в Україні буде відбуватись за рахунок розвитку технологій, а також інтенсифікації виробництва.

Але при цьому, на мою думку, ми маємо диверсифікувати наше виробництво і торгівлю, і тут важливі напрямки роботи – це нішеві продукти, це продукти з високою доданою вартістю, тобто перероблені продукти. Тому для Міністерства і для мене особисто важливо підтримувати таких виробників, допомагати їм знайти свій ринок збуту», - запевнила Трофімцева, та додала, що це може бути двигуном для розвитку сільських територій, формувати економічні «хаби».

Міністерство, як установа, яка формує аграрну політику країни, має розуміти комплексність аграрного сектору і взаємопов’язаність питань виробництва, розвитку сільських територій, впливу сільського господарства на навколишнє середовище та пристосування сектору до змін клімату.

В Європі вже досить давно почали опікуватись цими питаннями. Наприклад, що буде через 30 років з кліматом і умовами виробництва різних сільськогосподарських культур, і яким чином нам підготуватись до тих змін, які відбуваються в природі. Ми можемо по різному ставитись до цього, казати що нічого не відбувається і вдавати, що нас це не стосується. Але є об’єктивні процеси, з якими ми маємо вже зараз працювати», - додала заступник міністра.

Також вона висловила вдячність представникам ФАО, які є головними партнерами в питаннях щодо захисту навколишнього середовища і клімату. «Я сподіваюсь, що ми разом з нашими партнерами з ФАО будемо і надалі тісно співпрацювати. Тем для спільної роботи в нас багато: від захисту ґрунтів, ефективного використання лісових ресурсів та рибництва до пристосування нашого аграрного сектору до змін клімату».

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...