Сорт ЛНЗ Лайт на початок відновлення весняної вегетації сформував 12,6 млн стебел на гектарі
Пшениця в полі

На Черкащині планують зібрати 4 млн т зернових і до жнив підключилася компанія LNZ Group, яка у Звенигородському районі тестує врожайність нових сортів пшениці із лінійки LEGEND. Про це повідомляє SuperAgronom.com. 

Лінійка об’єднує наступні сорти:

  • ЛНЗ Лайт — це середньоранній сорт, що відрізняється пластичністю, підходить для всіх типів ґрунтів і характеризується раннім відновленням вегетації.
  • ЛНЗ Протект — це середньостиглий сорт, який має пізнє відновлення вегетації і великі вимогли до ґрунтів, а також інтенсивний коефіцієнт кущення і оптимальні характеристики інтенсивної технології вирощування.
  • ЛНЗ Голден Філд — це середньоранній сорт для якого характерні раннє відновлення вегетації, пластичність і взаємодія з усіма типами ґрунтів.
  • ЛНЗ Кваліті — це середньостиглий сорт із середнім відновленням вегетації і високою вимогливістю до ґрунтів, який відрізняється інтенсивним коефіцієнтом кущення і вимагає інтенсивної технології вирощування.

«Досить несприятливими були погодні умови осені 2022 року, коли аграрії сіяли озимі під урожай 2023 року. Вони виявилися складними в сенсі вирощування пшениці озимої, часті проливні дощі (у вересні випало 113 мм опадів) не давали можливості вчасно зібрати урожай попередника, яким на даному полі була соя, також вчасно та якісно підготувати ґрунт для сівби. Це і обумовило такі терміни сівби: пшеницю на цьому полі висіяли 16 жовтня. Така ситуація спостерігалася в більшості регіонів України», — розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Юрій Баранчук.

В Черкаській області осінь минулого та весна нинішнього року були щедрими на опади. Експерт розповів, що з 1 серпня до 15 жовтня минулого року випало близько 185 мм опадів.

В свою чергу, у період 16 жовтня 2022 – 31 травня 2023 років опадів випало приблизно 331 мм. Вологи виявилося достатньо для розвитку посівів було достатньо. Посіяли пшеницю пізно, тому календарна зима застала посіви у фазі ВВСН 11-12. Тобто у рослин було всього від одного до двох листочків.

Завдяки додатковій доробці насіння мікродобривом DEFENDA НАСІННЯ рослини мали гарно сформовану та розвинену кореневу систему. До того ж останні декілька років зима має помірні температурні режими, що дає можливість розвиватися рослинам пшениці озимої протягом перезимівлі і поступово переходити до фази розвитку ВВСН 21-29 (кущення), про це свідчать результати обстеження посівів пшениці озимої на початку відновлення весняної вегетації. Так, сорт ЛНЗ Лайт на початок відновлення весняної вегетації сформував 12,6 млн стебел на гектарі, сорт ЛНЗ Голден Філд — 14,0 млн стебел на гектар, сорт ЛНЗ Протект — 10,9 млн стебел на гектар та сорт ЛНЗ Кваліті — 9,4 млн стебел на гектар, за норми висіву даних сортів 5,5 млн схожих насінин на гектар», — додав Юрій Баранчук.

Як писав AgroPolit.com, фермери хочуть збільшувати посіви навіть без зернового коридору. Також на Харківщині в звільнених населених пунктах урожай залишається в полях.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 лютого 2024
Експерт назвав основну проблему аграріїв під час захисту озимої пшениці
Українським аграріям під час застосування гербіцидів для озимої пшениці потрібно врахувати інтенсивність забур’яненості, попередників та...
26 листопада 2023
Експерти розповіли, в якому стані перебувають озимі в Україні
Основна частина українських посівів увійшла в зимовий сезон у переважно хорошому стані. Про це повідомляє Reuters. В Україні вирощують озиму...
6 листопада 2023
Експерти оцінили майбутній урожай зернових та олійних 2023 року
Профільні експерти оцінюють потенційний врожай 2023 року в 81,6 млн. т зернових та олійних культур.  Про це повідомляє Економічна правда. У...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...