Матчук: Закон «Про емфітевзис» стане аферою століття
Матчук: Закон «Про емфітевзис» стане аферою століття

Чергова заборона на продаж земельних паїв є лише димовою завісою до афери століття — законопроекту №4010а «Про емфітевзис». Про це повідомив екс-нардеп Віктор Матчук.

За його словами, новий законопроект може бути вигідним для трьох категорій осіб.

«По-перше, скористаються цим законом світові латифундисти. Цей закон реально розв'язує руки великим закордонним ділкам. А тут такийджекпот. Звичайно, діятимуть вони не напряму, а через підставних осіб, через перепродажі і через вже згадуваний механізм банківської застави», — говорить політик.

За його словами, українські селяни ніяк не зможуть перешкодити концентрації в одних руках земельних масивів по 200 тисяч, 300 тисяч гектарів. Жодного запобіжника проти такого розвитку подій законопроект не передбачає.

По-друге, закон «Про емфітевзис» дуже вигідний особам, яким треба відмити гроші. Легалізація коштів через створення банку землі — це така дуже «класна» річ для легалізації великих сум. Ніхто ж не знатиме, по якій реально ціні скупили у людей землю. Але прибуток, отриманий від неї, — це вже чисті гроші, з приводу яких начебто є логічні пояснення», — зазначив екс-нардеп.

На його думку, третьою категорією виступають люди, які займають керівні посади.

Ці люди сидять у міністерських кріслах і активно лобіюють емфітевзис. Що ними керує — ми можемо лише здогадуватися. Але це точно не інтереси людей і держави (бо бюджету від цих механізмів нічого не перепаде)», — запевняє політик.

За словами Матчука, законопроект «Про емфітевзис» — це завуальована спроба ввести не просто ринок землі, а запровадити механізм відбирання землі у людей за безцінь.

 Економічна Правда

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2016
Чому не можна розширювати закон про емфітевзис
Останнім часом під гаслом подальшого реформування земельних відносин активізувалися спроби монополізації прав користування сільськогосподарськими...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...