Середні господарства ефективніші агрохолдингів
Середні господарства ефективніші агрохолдингів

Сьогодні найефективнішими в аграрному бізнесі стають середні господарства, а не агрохолдинги. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнського Аграрного Ради Михайло Соколов на своїй сторінці в Facebook.

«Найефективніші аграрії в Україні це зовсім не холдинги. Ми маємо доступ до звітності своїх членів, які є середніми господарствами, і я можу сказати - вони ефективні. Тому що тут немає проблеми менеджменту. Є проблема реалізації продукції, тому що у нас обсяги менше, а у холдингів більше. Я впевнений, що середній аграрний бізнес буде набагато ефективніше холдингів і зможе пропонувати за землю велику ціну, ніж холдинги. Тому що господар завжди ефективніше менеджера», - написав Соколов.

Експерт вважає, що проблему реалізації менших обсягів продукції середніми господарствами допоможе вирішити аграрна кооперація, яка починає розвиватися.

Що таке середній фермер? 500 га - це не середній, нормальну ферму на 500 га не побудуєш. Нормальна ферма - це від 1000 голів і на кожну голову потрібно мінімум 0,8 га, тобто середнє фермерське господарство - це 1000 га, щоб вирощувати грубі корми. Тому говорити про те, що давайте обмежимо фермера 500 га, це означає, що ми створюємо неефективне сільське господарство в країні, яке неминуче помре», - заявив він.

Також він підкреслив, що Україна не зможе виділяти дотації на підтримку аграрного сектора.

Ми не зможемо виділяти дотації, в порівнянні з європейськими країнами, для підтримки аграрного сектора. Поки ми на підйомі - це добре, але коли кон'юнктура піде вниз, то тоді всі ці соціальні речі помруть і спричинять за собою держава, як це відбувається зараз з ЄС, який витрачає на сільське господарство по € 50 млрд на рік. У нас немає € 50 млрд і не буде. Треба ще розуміти, що в ЄС сільське господарство становить приблизно 3% або менше, а у нас - 10%», - підсумував заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

Latifundist.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...