Україна є потужним світовим годувальником людства
Робота зернової угоди

Двадцять асоціацій, які представляють сільськогосподарську, харчову та логістичну галузі України звернулися до президента Франції Емманюеля Макрона та прим’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака з проханням приєднатися до Туреччини та ООН у якості гарантів зернової угоди. Про це повідомляє AgroPolit.com.

«росія рік тому розпочала використовувати іншу зброю у війні проти нас – це блокування логістичних коридорів, по яких ми постачали сільськогосподарську продукцію на експорт. При цьому найбільшою перешкодою для нас стало блокування чорноморських логістичних коридорів, по яких до початку війни переміщувалось близько 80% продовольчої сировини та продуктів харчування», – сказано в заяві.

Автори звернення нагадали, що Україна є потужним «світовим годувальником людства». За їх словами, війна принесла тяжкі фінансові втрати та викликала дефіцит коштів.

У листі сказано, що війна позбавила Україну можливості експортувати продовольство, що стало причиною проблем для всього людства у зв’язку з подорожчанням продуктів. Крім того, у деяких африканських країнах збільшилась смертність людей від голоду. Автори звернення наголошують, що біженці з цих країн оселяються серед іншого у Франції та Англії.

У листі сказано, що для вирішення зазначених проблем ООН і Туреччина змогли змусити рф до поступок, відкривши «зерновий коридор», який нещодавно країна – агресор анулювала.

За словами авторів звернення, через зернову угоду рф узаконила піратство на морі й отримала безпрецедентні права на повний контроль за зовнішньою торгівлею України в Чорному морі. Крім того, росіяни взяли на себе контрольні функції в протоці Босфор, які не передбачені міжнародною Конвенцією Монтре.

Для відновлення торгівлі українським продовольством представники асоціацій закликали президента Франції Емманюеля Макрона та прим’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака виступити гарантами зернової угоди.

Заяву підтримали:

ВГО «Українська аграрна конфедерація, Українська зернова асоціація, Асоціація «Укроліяпром», Асоціація елеваторів України, Асоціація фермерів та приватних землевласників України, ГС «Аграрний Союз України», Український клуб аграрного бізнесу, Союз птахівників України, ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», Українська асоціація виробників і переробників сої, ГС «Борошномели України», Ліга виробників харчових продуктів, Асоціація «Теплиці України», Спілка молочних підприємств України, Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», ВГО «Фумігаційна асоціація», «Рада жінок-фермерів України», ГО «Продовольча безпека України», Українська Асоціація аграрних інженерів, ГС «Пест контроль України».

Як писав Південно-Африканська Республіка намагається переконати рф відновити переговори по зерновій угоді. Також рф може бути готова до переговорів щодо зернової угоди.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 вересня 2023
Цинічна гра: глава МЗС Німеччини розкритикувала путіна за відмову від зернової угоди
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок різко розкритикувала путіна за його відмову продовжувати зернову угоду і безперервні атаки на...
3 серпня 2023
Посилення обстрілів портів та зерносховищ: омбудсмен закликав світ до швидкої реакції
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до світової спільноти із закликом відреагувати на те, що російські...
3 серпня 2023
ООН, Франція, Німеччина: 20 аграрних асоціацій України закликали світ врятувати зерно і життя людей
Двадцять найбільших аграрних, харчових логістичних асоціацій України звернулися до президента Франції Емманюеля Макрона, прим’єр-міністра...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...