Руйнування ГЕС може викликати екологічну катастрофу на півдні України
Підрив Каховської ГЕС

Вночі російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, що знаходиться вище від Херсона за течією Дніпра. Про це повідомили в оперативному командуванні «Південь».

Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Рада національної безпеки і оборони. Він заявив, що підрив росіянами дамби Каховської ГЕС підтверджує, що «кожен метр української землі вони використовують для терору».

В Енергоатомі повідомили, що підрив російськими окупантами Каховської ГЕС може вплинути на роботу Запорізької атомної електростанції, однак зараз ситуація залишається контрольованою.

«Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції», – сказано в повідомленні.

У Херсонські обласній військовій адміністрації підтвердили, що через підрив ГЕС рівень води через декілька годин дійде критичної межі.

«Російська армія вчинила черговий акт терору – підірвала Каховську ГЕС. Через п’ять годин вода дістане критичного рівня, розпочата евакуація жителів небезпечних районів», — зазначили в ОВА.

Мешканців просять терміново зібрати речі першої необхідності та документи, а потім чекати евакуаційні автобуси.

«Цієї ночі російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Президент України скликав РНБО. Далі проведемо засідання Державної комісії ТЕБ і НС. Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва», – зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він сказав, що підрив може мати наслідки для довкілля, а також загрожує роботі Запорізької атомної електростанції. Прем'єр додав, що детальна оцінка наслідків ускладнена через відсутність доступу до об’єкту.

Денис Шмигаль розцінив підрив Каховської ГЕС, як терористичний акт росіян, за який керівництво рф несе повну відповідальність. Прем'єр-міністр зазначив, що руйнування ГЕС може викликати екологічну катастрофу на півдні України. Він закликав світ відреагувати на дії країни – терориста. Шмигаль додав, що для уникнення катастрофи росіяни мають негайно залишити Запоріжську АЕС.

В Укргідроенерго повідомили, що Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву машинної зали зсередини. Станція відновленню не підлягає.

На теракт росії та його наслідки ринки відреагували так:

У ексклюзивному коментарі AgroPolit.com співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький так оцінив наслідки затоплення Каховської ГЕС:

Підтоплення переважно на окупованих територіях. Те ж стосується і впливу на врожай. Можлива подальша ескалація навколо експорту коридором, бо кацапи стверджують, що то Україна підірвала».

Денис Шмигаль розповів про підсумки засідання Державної комісії ТЕБ та НС, яку скликали через знищення російськими окупантами Каховської ГЕС. За його словами, через високу воду наразі ніхто не загинув.

Офіційні особи зосередилися над такими напрямками роботи:

  • організація евакуації мешканців з їх розміщенням на безпечних територіях,
  • контроль над Запорізькою АЕС для недопущення найгіршого сценарію,
  • забезпечення питною водою,
  • оцінка екологічних наслідків теракту.

Усі отримали завдання й доручення по кожному з цих пунктів. Рішення мають бути напрацьовані швидко й невідкладно. Члени держкомісії отримують регулярні оновлення щодо ситуації», – зазначив Денис Шмигаль.

На засіданні Уряду 120 млн грн виділили Держагенству водних ресурсів, щоб воно могло забезпечити жителів Миколаєва питною водою. Воду планують подавать руслом річки Інгулець.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 липня 2023
рф планує вивозити вкрадене в Україні зерно в Китай
Російські окупанти продовжують розкрадати українську сільськогосподарську продукцію, серед якої і зерно, та експортувати її до інших країн, зокрема,...
4 липня 2023
Агропідприємець назвав головні проблеми у роботі фермерів на звільнених територіях
Голова ради директорів компанії Agromino Петр Крогман розповів в яких умовах українським аграріям доводиться працювати на деокупованих територіях, та...
19 червня 2023
З Севастополя вийшло російське судно з краденим українським врожаєм
Російські окупанти продовжують красти українське зерно і використовують для цього захоплений Крим, оскільки 19 червня балкер «Матрос...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...