Визнати спадщини відумерлою можуть органи місцевого самоврядування
Земельна ділянка, яка залишилася від спадкодавця переходить ОТГ

У власність об'єднаної територіальної громади переходять всі земельні ділянки, що знаходяться у складі відумерлої спадщини. Про це пише AgroPolit.com, посилаючись на блог Марини Гаранжі, заступниці начальника відділу безоплатної правової допомоги  Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Земельна ділянка, яка залишилася від спадкодавця і не переходить до спадкоємця, відповідно до Цивільного кодекс України, визначається відумерлою спадщиною.

Орган місцевого самоврядування, який діє за місцезнаходженням земельної ділянки, зобов’язаний подати заяву до суду про визнання її відумерлою спадщиною, якщо на таку нерухомість відсутні спадкоємці за заповітом, їх за законом усунуто від спадкування, або вони добровільно відмовляються від спадщини.

Вступити у спадщину у мирний час спадкоємиць має протягом шести місяців. Під час війни цей строк збільшили до 10 місяців. Слід підкреслити, що якщо у момент відкриття спадщини на земельній ділянці знаходиться рухоме майно зі складу спадщини, воно теж може перейти до територіальної громади за рішенням суду.

Визнати спадщини відумерлою можуть органи місцевого самоврядування. Якщо до спадщини належать земельні ділянки, відповідні функції покладаються на кредитора спадкодавця.

Як писав AgroPolit.com, у січні рекордно сповільнився ринок землі в Україні. Також Безоплатна приватизація землі в Україна повертається.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 вересня 2023
Аудит та інвентаризація: 4 кроки до збільшення місцевого бюджету які під силу кожній громаді 
Важкі часи вимагають швидких та ефективних рішень. Сьогодні перед очільниками територіальних громад гостро стоїть питання пошуку додаткових джерел...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...