Андрій Гордійчук: акція протесту 4 жовтня — цивілізований спосіб аграріїв відстояти свої права
Андрій Гордійчук: акція протесту 4 жовтня — цивілізований спосіб аграріїв відстояти свої права

Аграрії дотримуються міжнародної політичної практики, відстоюючи свої права. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com повідомив член Президії Аграрної партії України Андрій Гордійчук.

«Акція протесту —  хороший інструмент донесення думки всієї галузі до влади. По-іншому її проблем зараз не чують. Українські аграрії, як і європейські, виходять під стіни Ради і Кабміну відстоювати свої права працювати в нормальних умовах. У нас немає бюджетних субсидій, як в ЄС. Але сектор на них і не претендує. Для аграріїв ідеальний варіант підтримки —  спецрежим ПДВ. Це не корупційний механізм. Чиновник до нього не може прикласти руку. Приберіть його —  і ситуація в галузі погіршиться. Уже зараз вперше за останні 15 років спостерігаємо зменшення обсягів виробництва, наприклад, в птахівництві. Очікується спад в тваринництві та свинарстві», —  пояснив він.

На думку Гордійчука, акція протесту 4 жовтня —  «це цивілізований спосіб аграріїв відстояти свої права і інтереси всього агросектору».

«Почути нас —  в інтересах влади. Адже сьогодні кожен четвертий долар в Україні приносить саме АПК! В ідеалі потрібно залишити спецрежим для всього сектора. Але якщо не вийде повністю, то хоча б для тваринництва», —  зазначає він.

Ще одна вимога протестуючих —  ввести мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Член президії АПУ переконаний, що продавати землю сьогодні —  «злочин» і в такому випадку «соціального вибуху на селі не уникнути».

У людей немає грошей, щоб її купити. Існує також величезний ризик, що, користуючись непростою економічною ситуацією в країні, іноземні компанії за копійки скуплять землю. Ми тільки говоримо про це, а Польща вже відчула надмірний інтерес (з боку німців і французів) до своєї сільськогосподарської землі. Тому на законодавчому рівні заборонила продавати землі іноземцям!», —  пояснив він.

 Член президії  АПУ Андрій Гордійчук вважає, що вільного ринку землі в Україні також заважає недосконала законодавча база.

Ви думаєте чому сьогодні країну накриває хвиля аграрного рейдерства? Знавці законодавчих лазівок вже займають цікаві майданчики. Уявіть, що почнеться, коли ринок запустять з недосконалим законодавством і повністю корумпованої судової системою? Це пряма дорога до соціального вибуху на селі! На мій погляд, з огляду на всі ці фактори, мораторій на продаж сільськогосподарської землі потрібно продовжувати ще як мінімум на 5 років", — підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 березня 2017
Відкривати ринок землі можна, коли ВВП на душу населення зросте в шість разів
Фундація «Аграрна наддержава» презентувала своє бачення основних положень законопроекту про ринок землі і закликала учасників агроринку...
11 жовтня 2016
Гордійчук: підтримка аграрних стартапів допоможе збільшити ВВП країни
На базі Київського Політехнічгого Інституту 11 жовтня відкрито фестиваль «Sikorsky Challenge 2016». Одним з його ініціаторів став холдинг...
4 жовтня 2016
Гордійчук озвучив вимоги акції протесту аграріїв
Член президії АПУ Андрій Гордійчук у інтерв'ю AgroPolit.com озвучив основні вимоги акції протесту аграріїв. За його словами, їх мають почути,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...