Фонд держмайна продає Білгород-Дністровський морський порт за 187 млн грн
Фонд держмайна продає Білгород-Дністровський морський порт за 187 млн грн

3 березня Фонд держмайна проведе приватизаційний аукціон з продажу «Білгород-Дністровського морського торговельного порту». Торги відбудуться на Prozorro.Продажі. Стартова ціна 187,6 млн грн (без ПДВ). Гарантійний внесок для участі у торгах — 37,5 млн грн (без ПДВ). Про це повідомляє пресслужба ФДМУ.

«Це друга приватизація порту за часи Незалежності. Залучення приватного інвестора для збиткового Білгород-Дністровського порту — це поштовх для розвитку його інфраструктури та створення додаткових робочих місць», — зазначив перший заступник Голови ФДМУ Дмитро Кліменков, який минулого тижня особисто перевірив готовність порту до приватизації.

Зазначається, що останніми роками Білгород-Дністровський порт показував суттєві збитки. В 2019-2021 роках збиток коливався в межах 23,5-28,5 млн грн. Негативна тенденція спостерігалася і в 2022 році. За січень-вересень минулого року порт отримав 2,9 млн грн збитку.

Повідомляється, що станом на 30 вересня 2022 року порт накопичив 104,7 млн грн простроченої кредиторської заборгованості. Найбільше боргів за податками із заробітної плати (27,3 млн грн) та на нерухоме майно (23,6 млн грн).

Також порт заборгував 13,7 млн грн заробітної плати. З 2019 року з порту звільнилися 88 робітників. Станом на січень-вересень 2022 року там працювали 148 робітників.

Зараз через повномасштабне вторгнення російських військ Білгород-Дністровський порт заблокований з моря. Однак він не зупинився. Тут відбувається перевалка вантажів в статусі «сухого порту».

Білгород-Дністровський порт розташований на західному березі Дністровського лиману. Він розміщується на 59 га основної території порту (має виходи до девʼяти причалів) та понад 5 га території портопункту Бугаз (один причал) в селищі Затока.

До складу порту також входять дев’ять суден, чотири тепловози, 18 портальних кранів та 56 транспортних засобів (частина надана в оренду).

Покупець порту зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою протягом цього періоду.

Стартова ціна розрахована на підставі балансової вартості активів порту. На час військового стану на покупця порту не накладаються інвестзобов'язання.

Продаж Білгород-Дністровського порту буде другою приватизацією морського порту за часи незалежності України. 17 січня Фонд держмайна провів торги з продажу порту «Усть-Дунайськ». Переможець запропонував за нього 201 млн грн. Це в 3,3 перевищило стартову ціну.

Нагадаємо, що в Україні приватизували морський порт Усть-Дунайськ за 201 млн грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 лютого 2023
На Одещині затримали угруповування, яке крало зерно в Ізмаїльському порту
На початку січня 2023 року викрито злочинне угруповання, яке впродовж 6 місяців викрадало українське зерно під час експорту через Ізмаїльський...
17 січня 2023
В Україні приватизували морський порт за 201 млн грн
В Україні вперше в історії України приватизували морський порт. Його продали за 201 мільйон гривень. Про це повідомляє пресслужба Фонду...
23 грудня 2022
В Україні приватизують морський порт вартістю 60 млн грн
Фонд державного майна підготував приватизацію морського торговельного порту «Усть-Дунайсь». Це буде перша продаж морського порту за часів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...