У січні Україна експортувала на 25% менше агропродукції «зерновим коридором»
У січні Україна експортувала на 25% менше агропродукції «зерновим коридором»

У січні Україна експортувала на 25% менше української агропродукції, ніж в грудні 2022 року. Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

Як зазначається, у січні поточного року 77 суден експортували 3 млн т агропродукції з портів Великої Одеси до країн Африки, Азії та Європи, що на 25% менше обсягів грудня.

Натомість у грудні Україна відправила 94 судна з 3,7 млн т агропродукції.

Окрім цього, переважна більшість країн отримує українську агропродукцію з величезними затримками в часі через простої суден у Босфорі.

Як повідомляється, зберігається тенденція щомісячного зниження обсягів експорту агропродукції через порти «Одеса», «Південний», «Чорноморськ». За 6 місяців роботи «зернового коридору» світ отримав 19,7 мільйона тонн продовольства, а мав отримати понад 30 мільйонів тонн за умови стабільного функціонування коридору.

Як повідомили у відомстві, єдтна перешкода для доступу української агропродукції на світові ринки — це дії російської сторони в Спільному координаційному центрі (СКЦ), яка всіма доступними шляхами і під вигаданими приводами блокує інспекції суден в Босфорі та реєстрацію нових суден до Ініціативи.

У Мінінфраструктури додали, що  зберігається критично низький показник виходу суден із портів — 2,5 судна на добу. У січні порти працювали лише на 30-40% через дефіцит флоту під завантаження. Тобто, три судна на добу при запропонованих 9 проходять інспекцію у Босфорі і отримують дозвіл рухатися в українські порти за продовольством.

Також додається, що щодня СКЦ планує проведення по 10 інспекцій на добу, але російські інспектори завершують вдало лише половину з них. Так, в січні було проведено 204 інспекції, з яких успішними були 173, 31 інспекція не була завершена через передчасне та самовільне закінчення робочого дня інспекторами росії о 15 год. 30 хв. (регламентовано роботу до 17.30) або через претензії інспекторів рф до суднових документів, які не мають перевірятися СКЦ.

У Мінінфраструктури наголосили, що гальмується і реєстрація суден для участі в Ініціативі. При заявлених понад 80 суднах представники країни-агресора, без пояснення причин, реєструють 2-3 судна на добу. Станом на 4 лютого 120 суден очікують інспекції в територіальних водах Туреччини (98 — на вхід в порти під завантаження, 22 — з агропродукцією на вихід). Переважна більшість з них очікує по кілька тижнів.

Додається, що така поведінка росії — це цілеспрямована дестабілізація ситуації з метою обмежити доступ українського продовольства на світові ринки через уповільнення руху суден з/до українських портів. 

Нагадаємо, що розблокування морських портів принесе Україні $20 млрд.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 лютого 2023
Міжнародні партнери оцінили президентську програму Grain from Ukraine – заяви
Реалізація президентської ініціативи Grain from Ukraine набирає обертів і її позитивно оцінюють міжнародні партнери України. Це випливає із оцінок...
16 лютого 2023
росія блокує проходження  морем зернових суден з України
За останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства. Це сталося через затримки представниками  росії (при спільному...
15 лютого 2023
Україна встановила соєвий рекорд по експорту
У січні цього року Україна експортувала рекордні за останні роки 406 тис. т сої, що більш ніж удвічі перевищує обсяги за січень 2022 року. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...