Укрзалізниця наростила перевезення вантажів на 25% з початку повномасштабного вторгнення
Укрзалізниця наростила перевезення вантажів на 25% з початку повномасштабного вторгнення

У 2022 році Т «Укрзалізниця» в умовах активних бойових дій та руйнувань залізничної інфраструктури робить усе для безперебійного процесу перевезень вантажів та росту їх обсягів: за підсумками грудня минулого року вони зросли на 23% — до 10,2 млн тонн/міс. Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін, повідомляє сайт УЗ.

За даними компанії, якщо за підсумками березня 2022 року вантажні перевезення становили 8,3 млн тонн міс, то за підсумками грудня вони зросли на 23% — до 10,2 млн тонн/міс.

«Війна, звісно, внесла серйозні корективи в нашу роботу: бойові дії, блокування морських портів, нестача розвиненої інфраструктури у прикордонних зонах призвели до значного зниження обсягів перевезення вантажів у перші тижні після 24 лютого. Проте для нас було критично важливо щоб продукція українських підприємств продовжувала їхати. Тому з перших тижнів війни ми робили все, щоб стабілізувати та переорієнтувати вантажопотоки», — сказав очільник Укрзалізниці.

Загалом вантажні перевезення залізничним транспортом у 2022 році склали 150,582 млн тонн. Перевезення у внутрішньому сполученні склали 76,111 млн тонн, на експорт — 59,423 млн тонн, імпорт — 12,394 млн тонн, у транзитному сполученні — 2,655 млн тонн. 

Також за рахунок переорієнтації вантажних потоків виросли перевезення вантажів через сухопутні прикордонні переходи в напрямку Європейського Союзу. Експортні перевезення через такі переходи у 2022 році зросли на 12,4% у порівнянні з 2021 роком — до 34 млн тонн, імпортні — на 71% до 5,8 млн тонн.

В експортних перевезеннях найбільшу частку займають зернові вантажі — 38% яких було перевезено 22,55 млн тонн. Загальні перевезення зернових залізничним транспортом у 2022 році склали 28,9 млн тонн.

Насправді, ключовим викликом для нас була і залишається можливість наших партнерів з ЄС опрацьовувати існуючі обʼєми українського експорту. У деяких державах Європи річний експорт зерна через порти та залізницею дорівнює тому обсягу, який Україна експортувала за один місяць. Разом з європейськими компаніями ми постійно шукаємо можливості збільшення обсягу перевезень маршрутами ЄС, тому сподіваємося, що існуючий рівень — не максимальний», — наголосив Олександр Камишін.

Загальні місячні обсяги перевезення зернових вантажів у грудні порівняно з березнем зросли у 3,3 разу — до 3,2 млн тонн.

Нагадаємо, що Кабмін затвердив фінансовий план Укрзалізниці на 2023 рік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 квітня 2023
У квітні впали обсяги перевезень вантажів аграрної продукції залізницею
У квітні значно скоротилися обсяги транспортування зернових вантажів, які перевозять залізницею у піввагонах. Про це повідомляє Центр транспортних...
17 лютого 2023
«Укрзалізниця» починає продавати право перевезення  вантажів у піввагонах з 1 березня
АТ «Укрзалізниця» (УЗ) з 1 березня 2023 року продаватиме послуги перевезень вантажів у піввагонах і на фітингових платформах (60-80...
28 січня 2023
Укрзалізниця не підвищуватиме тарифи на перевезення у 2023 році
  У 2022 році підвищення тарифів на вантажні перевезення не дозволило суттєво компенсувати збитки, адже їх обсяги минулого року впали вдвічі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...