Аграрії отримали у 2022 році 90 млрд грн кредитного фінансування
Аграрії отримали у 2022 році 90 млрд грн кредитного фінансування

У 2022 році у рамках програми пільгових кредитів аграріям було видано близько 90 млрд грн кредитного фінансування. Про це розповів в ефірі Всеукраїнського марафону «Єдині новини» розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Він зазначив, що основні розрахунки сумарних прямих та непрямих фінансових збитків у сільському господарстві за цей рік через війну можуть становити близько $40 млрд. Проте в цілому втрати економіки України досить серйозні.

Тарас Висоцький наголосив, що низка ініціатив, які були реалізовані на урядовому та міжнародному рівнях, дозволили підтримати агросектор та зробити значний внесок у міжнародну та продовольчу безпеку України.

«У рамках програми пільгових кредитів аграріям було видано близько 90 млрд грн кредитного фінансування. Доступність цих фінансів суттєво підтримала і допомогла сільгоспвиробникам. Також ми постійно тримаємо фокус на малих виробників — для них діяла низка програм. Зокрема, була запущена програма з виділення субсидій на 1 га сільгоспугідь та спеціальна бюджетна дотація з утримання корів на суму понад 1,6 млрд грн», — сказав перший заступник міністра.

Як повідомляжться, значною була у 2022 році і підтримка міжнародних партнерів. Завдяки співпраці з FAO було безкоштовно розподілено понад 30 тис. рукавів для тимчасового зберігання збіжжя.

Йдеться про додаткове зберігання для понад 5 млн тонн агропродукції, а також необхідне технічне обладнання для наповнення цих рукавів та їхнього розвантаження. Для успішної посівної кампанії малим виробникам було виділено також насіння кукурудзи та овочевих культур.

Завдяки роботі ЗСУ вже вдалося звільнити значну територію України, в тому числі площі с/г угідь. По цих землях першочерговим завданням є їх швидке розмінування і підготовка до весняно-польових робіт. Крім того вже виділено 200 млн грн на відновлення системи зрошення на контрольованій території, що дозволить збільшити врожайність», — додав Тарас Висоцький.

За його словами, у наступному році буде продовжено і потенційно розширено грантову програму з підтримки аграріїв. Важливим аспектом є створення доданої вартості у контексті переробки с/г продукції.

Нагадаємо, що Укрексімбанк та ЄБРР презентували нову програму кредитування аграріїв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 лютого 2023
Агрокредитування: за рік АПК отримав 26 млрд грн позик у банків
Аграрії отримали на майже 26 млрд грн за час війни. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики. У відомстві нагадали, що з моменту старту державної...
8 лютого 2023
Мінагрополітики та Велика Британія шукають можливості кредитування аграріїв
Микола Сольський обговорив із британським колегою Марком Стівеном Спенсером фінансову підтримку українських аграріїв. Про це повідомляє пресслужба...
23 січня 2023
Світовий банк надасть кредити українським фермерам для весняної посівної
Мінагрополітики ініціювали спільно зі Світовим Банком та IFC програми кредитування українських фермерів, які дозволять забезпечити необхідні ресурси...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...