ООН тисне на Євросоюз щодо розблокування експорту російських добрив
ООН тисне на Євросоюз щодо розблокування експорту російських добрив

ООН тисне на Європейський Союз, щоб розблокувати транзит російських добрив. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Wall Street Journal.

Як повідомляється, у п'ятницю, 16 грудня, Європейський Союз запровадив новий пакет санкцій проти росії, який водночас покликаний полегшити проблеми продовольчої безпеки, з якими стикаються бідніші країни.

Як зазначається, угода про санкції, яку лідери ЄС проштовхнули на саміті в четвер, була ухвалена через активне лобіювання цього питання з боку Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. В останні дні він телефонував низці європейських лідерів, аби переконати їх у необхідності полегшити транзит російських добрив через порти ЄС.

ЄС послідовно вказував, що продовольство, добрива та інші ключові гуманітарні товари звільняються від санкцій.

Під санкції ЄС підпадають власники деяких найбільших російських компаній з виробництва та дистрибуції добрив. Серед них засновник групи «Єврохім» Андрій Мельниченко, колишній голова «ФосАгро» Андрій Гур'єв та власник групи «Акрон» В'ячеслав Моше Кантор.

Згідно з угодою, досягнутою в четвер після багатоденних суперечок, було погоджено, що національні уряди можуть розморозити активи, якщо це буде вкрай необхідно для постачання міндобрив. Про такі винятки необхідно повідомляти Європейську комісію, аби забезпечити їх належне застосування.

Щоб зупинити обхід санкцій, винятки застосовуватимуться лише до фізичних або юридичних осіб, пов'язаних зі значним російським агропродовольчим бізнесом. Вантаж має бути частиною програми ООН або направлятися в країну, що розвивається, на яку поширюються пріоритети ООН у сфері продовольчої безпеки.
Проблемним питанням залишається визначення того, які країни вважаються пріоритетними для ООН, і забезпечення транзиту вантажу саме до заявленого кінцевого пункту.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що Україна через МЗС вимагатиме включення до наступного пакету санкцій ЄС проти рф заборони на купівлю російських добрив.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 березня 2023
У Києві генсек ООН обговорить із президентом Зеленським майбутнє зернового коридору
Головною темою візиту до України генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який проходить сьогодні у Києві, стало продовження угоди про експорт...
30 січня 2023
Розблокування морських портів принесе Україні $20 млрд
Розблокування українських морських портів для експорту агропродукції та інших товарів дасть Україні понад $20 млрд надходжень. Також це допоможе...
5 січня 2023
Агросектор заробив за рік $20 млрд – Микола Сольський
За 2022 рік Україна експортувала агропродукції на більше $20 млрд. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...