На Дніпропетровщині викрили схему з ухилення від сплати податків
На Дніпропетровщині викрили схему з ухилення від сплати податків

Співробітники податкової міліції Дніпропетровської області викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при експорті сільгосппродукції. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан.

«В рамках операції «Рубіж 2016» і розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК, було встановлено, що зловмисники купували сільгосппродукцію з метою її подальшого експорту на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, при цьому повернення валютної виручки на адресу продавця не здійснювався. Після цього підприємство перереєструвалося на підставну особа і перевелося на податковий облік в іншу область, де припинило свою діяльність», - розповів він.

За його словами, зазначена схема дозволяла отримати неврахований дохід за рахунок різниці між курсом Національного банку при продажу валюти підприємства на валютному аукціоні і фактичним курсом долара США на «чорному» валютному ринку України.

Керівники одного з підприємств здійснювали експорт сільгосппродукції на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, однак експорт здійснювався не на підставі договору купівлі-продажу, а на підставі договору комісії, де комітентами виступали підконтрольні фіктивні компанії з інших регіонів України.

Таким чином, при експорті підприємство-комісіонер отримувало тільки комісію в розмірі 0,05% (з ПДВ) від суми кожної вантажної митної декларації. При цьому декларацію з податку на прибуток вищевказані підприємства-комітенти не надавали, після чого припиняли свою діяльність. Замість них створювалися нові компанії, які і далі повинні були реалізовувати злочинну схему щодо ухилення від сплати податків», - пояснює Білан.

Також він підкреслив, що підприємство-комісіонер не відображало в податковій звітності обсяг експортованих товарів, в результаті чого до бюджету не сплачувалися суми податку на прибуток в особливо великих розмірах.

За фактом фіктивного підприємництва відкрито кримінальне провадження. В результаті проведеного ряду обшуків було виявлено та вилучено чорнові записи з підтверджуючими фактами протиправної діяльності, електронні носії інформації, а також більш 485 т ячменю на суму понад 2 млн грн, на які в даний час накладено арешт», - підсумував Білан.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 травня 2016
Сергій Білан: Приблизно третина зернотрейдерів грішить тіньовими оборудками під час закупівлі й експорту зерна
Міністр фінансів закликав якнайшвидше ліквідувати податкову міліцію, яка є "ворогом №1" для бізнесу, та прискорити створення Служби фінансових...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...