Інвестиції в АПК допоможе залучити наступний етап земельної реформи
Інвестиції в АПК допоможе залучити наступний етап земельної реформи

Наступний етап земельної реформи має забезпечити реалізацію конституційних прав майже 7 млн пайовиків та залучення інвестицій до аграрного сектора. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк під час дискусії «Управління земельним банком та ринок землі», яка відбулась у рамках VII Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями».

Він відзначив, дія мораторію на продаж сільськогосподарських земель блокує розвиток інвестиційноємних проектів, зокрема у тваринництві, які передбачають довгий цикл реалізації, а головне – обмежує права розпоряджатись своєю власністю 6,9 млн громадян - власників паїв. «Можливо, на якомусь етапі розвитку держави мораторій на продаж сільгоспземель був необхідний. Але на сьогодні він порушує не просто конституційні, а загальнолюдські, основоположні права громадян», - сказав Мартинюк, додавши, що проведенню реформи заважають відсутність професійної дискусії та заполітизованість цього питання.

В Україні 27 млн га сільгоспземель перебувають у приватній власності.

За таких умов питання, чи має хтось право обмежувати право громадян повноцінно використовувати цей актив, є суто риторичним», - сказав він.

Законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» розроблений у Мінагрополітики і зараз перебуває на погодженні в інших міністерствах. Найближчим часом він буде внесений на розгляд Уряду.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...