На вартість вантажоперевезень впливає девальвація гривні
На вартість вантажоперевезень впливає девальвація гривні

Якщо гривняя девальвує до 30 грн за долар, вартість вантажоперевезень в Україні збільшиться на 3-4 грн на одному кілометрі. Про це повідомив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

«Якщо долар подорожчає до 30 грн - вартість вантажоперевезень в Україні збільшиться на 3-4 грн, що, природно, відіб'ється на собівартості будь-якого кілограма перевезеної продукції. Однак самі перевізники не будуть заробляти більше, це підняття лише компенсує подорожчання пально-мастильних матеріалів. Тому що при курсі 30 грн / дол. дизельне паливо буде коштувати близько 22 грн за літр. Зараз дизель коштує від 18,5 грн за літр», - розповідає він.

За його словами, структура собівартості послуг українських перевізників сьогодні виглядає наступним чином: 60% вартість дизпалива; 35% амортизація автомобілів; 5% маржа перевізника.

Сьогодні рентабельність вантажоперевезень в Україні не перевищує 5%. І то, це дуже хороший показник. Такий прибуток отримує перевізник, який має постійну високооплачувану роботу», - підкреслює Льоушкін.

Частка витрат, які списуються на амортизацію зараз, за словами директора групи компаній PRIME, істотно зменшилася завдяки припиненню хабарництва на дорогах.

Останнім часом у нас з витрат пропала стаття «на мотивацію», що на російській мові означало «хабарі на дорогах». Вони зараз пропали, з водіїв ніхто не вимагає грошей. Так що на амортизацію зараз йде близько 35%. З них 20% - це вартість запчастин і 15% - вартість техобслуговування. При цьому до курсу валюти безпосередньо прив'язані ці 20%, тому що в Україні вони не виробляються, а імпортуються з-за кордону за валюту», - роз'яснює Льоушкін.

Також експерт констатує, що їли б держава уважніше стежило за роздрібним ринком бензинів, багатьох коливань роздрібних цін, в тому числі на дизель, можна було б уникнути взагалі.

Коли Росія ввела ембарго на поставки російського дизеля в Україні, а це було близько 30-40% від загального обсягу, що продається у нас, цим скористалися трейдери, які поставляли паливо з Білорусі, Туркменістану і т.д. Вони моментально незаконно підняли ціну до небес на дизпаливо. І перевезення тоді теж подорожчали, хоча коливання курсу долара в тій ситуації були не причому», - резюмує він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...