Агрохолдинг UkrLandFarming готує позов до уряду росії на $1,2 млрд через втрати від війни
Агрохолдинг UkrLandFarming готує позов до уряду росії на $1,2 млрд через втрати від війни

Агрохолдинг UkrLandFarming готує сукупний позов до уряду росії на $1-1,2 млрд за втратами групи внаслідок розв'язаної війни в Україні. Про це засновник агрохолдингу Олег Бахматюк розповів в інтерв’ю Економічній правді.

Як ідеться у матеріалі, до війни у власності агрохолдингу були 24 елеватори, 11 птахофабрик, 8 комбікормових заводів, 40 тваринницьких ферм, 470 тисяч гектарів землі.

За словами Бахматюка, найбільші збитки понесли Чорнобаївська птахофабрика, де лише прямі затрати на її побудову сягали $400 млн. Друге – це техніка і землі на окупованій території.

«Це сукупний масив збитків, який складається з капітальних прямих втрат і втрачених можливостей. Ми збираємо експертизи, працюємо із закордонними фондами. Розуміємо, що це непроста процедура, тож готуємося до неї. Думаю, половину дороги пройшли», – сказав власник компанії.

Він додав, що із 470 тис. га землі у власності холдингу залишилося 310 тис. га.

Інша земля в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей. На півдні ми втратили величезне управління на 140 тисяч гектарів. Там було техніки на 80-100 млн, міндобрив та насіння ще на 90 млн. За нашими даними, усе це розграбоване, уся техніка вивезена», – наголосив Олег Бахматюк.

Він додав, що в зоні окупації втрачені фабрики «Чорнобаївка» та «Чорнобаївка нова» – найбільший птахокомплекс, де померли 4,5 млн голів птиці.

Птахофабрика «Ареал-Снігурівка» розбомблена, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють», – наголосив бізнесмен.

За словами Бахматюка, у результаті «Авангард», який входить у структуру UkrLandFarming, упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. Також група втратила 35% земель.

Нагадаємо, що до початку повномасштабної війни, Бахматюк заявляв, що пропозиції продати Ukrlandfarming схожі на мародерство.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 грудня 2022
Українські домогосподарства втратили $2 млрд через війну
За 6 місяців повномасштабної війни в Україні, наші домогосподарства зазнали збитків на  $2,25 млрд. При цьому найбільше постраждали...
18 листопада 2022
Через війну в Україні знищено до 20% поголів'я худоби та птиці
Через російську агресію українські тваринники втратили 15-20% поголів’я великої рогатої худоби, свиней і птиці. Про це йшлося на...
13 листопада 2022
Рашисти розграбували базу Ukrlandfarming на $250-270 млн
На Херсонщині у Новорайську російські окупанти зруйнували та пограбували базу компанії «Укрлендфармінг». Збитки оцінюють у $250-270 млн....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...