Україна знову стала членом Міжнародної організації виноградарства та виноробства
Україна знову стала членом Міжнародної організації виноградарства та виноробства

Робота Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства закордонних справ України,  Посольства України у Французькій Республіці посприяли тому, що Україна відновила  членство в Міжнародній організації виноградарства та виноробства (International Organisation of Vine and Wine), до якої входила з 1997 по 2008 роки. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Як повідомляється, статус членства буде автоматично поновлено 30 жовтня 2022 року. Офіційно про це оголосять 4 листопада 2022 року під час щорічних зборів організації. 

У Мінагрополітики повідомили, що важливу роль у питанні поновлення членства України в International Organisation of Vine and Wine відіграла також громадська спілка «УКРСАДВИНПРОМ», яка й представлятиме нашу державу під час оголошення. Володимира Печко, голову ГС «УКРСАДВИНПРОМ» визначено  офіційним представником від Міністерства аграрної політики та продовольства України в МОВВ.

Участь в МОВВ на правах постійного членства дозволить українським спеціалістам виноробної галузі активніше брати участь у роботі експертів, підкомісій і комісій організації щодо розробки нормативної документації, а також надасть можливість  використовувати офіційні стандарти та правила у міжнародній торгівлі винами та виноматеріалами. 

Також додається, що вже 4 листопада Україна візьме участь у 43-му Всесвітньому конгресі виноградарства та виноробства, який відбудеться в Енсенаді, Нижня Каліфорнія (Мексика).

Міжнародна організація винограду та виноробства створена 2001 року. Вона стала спадкоємицею Міжнародного бюро винограду та вина, яке існувало з 1924 року. Цілями та завданнями МОВВ є захист інтересів виноробної галузі та створення сприятливих ринкових умов, гармонізації та відповідності методів аналізу, боротьби з шахрайством та недобросовісною конкуренцією на ринку. Україна стала 49-ю державою-учасницею МОВВ. 

Довідково: за інформацією Держстату станом на 01.01.2022 загальна площа виноградних насаджень по всіх категоріях господарств становила 34,0 тис. га, валовий збір – 257,5 тис. тонн. 

Як повідомляється, майже з перших днів військової агресії Російської Федерації переважна більшість виноградарсько-виноробних підприємств Херсонської та Миколаївської областей, площі під виноградниками яких становить не менше 25% від загальної площі виноградних насаджень в Україні, є окупованими або знаходяться в зоні бойових дій. 

Загалом, в Україні налічується 144 виноробних підприємства (з них 29 малих виробників виноробної продукції).

Торік державою на фінансову підтримку розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства у 2021 році спрямовано компенсацій на 450,0 млн гривень, з них 200,0 млн гривень за садивний матеріал, спорудження шпалери і встановлення систем краплинного зрошення (з яких 8,9 млн. грн на виноградарство), та 250 млн гривень за будівництво об’єктів та придбання технологічних ліній (з яких 19 млн гривень на будівництво об’єктів та придбання ліній для виноробства). 

Нагадаємо, що торік аграрії наростили переробку винограду майже на 9%.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2023
Українські винороби просять обкласти додатковим митом продукцію з Грузії та Вірменії
Корпорація Укрвинпром оприлюднила звернення до Кабміну, в якому просить обмежити ввезення в Україну виноробної продукції з Вірменії та Грузії,...
1 березня 2023
Рада планує спростити виробництво вин: чотири основні зміни нового законопроекту
У парламенті зареєстрували законопроект про спрощення умов роботи для виноградарської галузі. Про це пише AgroPolit.com, аналізуючи текст...
10 лютого 2023
Мінагрополітики та «Укрсадвинпром» лобіюють виключення росії із  Міжнародної організації виноградарства та виноробства
Мінагрополітики та громадська спілка «Укрсадвинпром» готують для Міжнародної організації виноградарства та виноробства (МОВВ) докази...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...