Експерт назвав 3 джерела надходжень від сільськогосподарських земель
Експерт назвав 3 джерела надходжень від сільськогосподарських земель

Земельні ресурси України повинні максимально ефективно забезпечувати економіку країни надходженнями. Керівник відділу земельних і майнових відносин земельної агенції «Volodar» Володимир Нагорний розповів про три джерела, які можуть забезпечувати ці надходження. Про це він написав у колонці на Latifundist.com.

Як пише експерт, по перше, ідеться про надходження від операційної діяльності. Це вирощування сільськогосподарської продукції та її реалізація, в т.ч. на експорт супроводжуються податковими надходженнями до державного та місцевих бюджетів: податок на доходи фізичних осіб, ПДВ, акцизи тощо.

«Проблемні місця — приховування бази оподаткування, тіньові схеми закупівлі та реалізації. Ні для кого не секрет, що, навіть під час війни із загарбником, у нас в країні є можливість реалізовувати зернові за готівку, тіньовий обіг якої по економіці б’є не гірше ворога», – зазначив Нагорний..

На його думку, рішення дуже просте — унеможливити продаж зернових з використанням неофіційних розрахунків, а саме — відкрити справжню війну із чорними трейдерами, які скуповують сільськогосподарську продукцію. 

Друге – податкові надходження до бюджетів усіх рівнів, що не пов’язані із операційною діяльністю.

Проблемні місця — використання сільськогосподарських земель без правовстановлюючих документів та заниження бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб. На сьогодні в реєстрі речових прав на нерухоме майно міститься на 10 млн га зареєстрованих земель (22 млн га), ніж є всього ріллі в країні (32 млн га)», – написам фахівець.

Він додав, що ці 10 млн га не використовують приватні домогосподарства одноосібно.

На жаль, ні. Цими землями користуються не безпосередні власники, а ті хто має можливість посіяти, зібрати та реалізувати урожай не сплативши жодної гривні офіційно. Відповідно і розрахуватись за оренду землі із орендодавцем не сплативши податку на доходи фізичних осіб для таких аграріїв ніякої проблеми не має. ОТГ, які мали б отримувати 60% податку на доходи фізичних осіб (а це орієнтовно 500-700 грн/га) від цього страждають неабияк. Деякі намагаються впливати на ситуацію, а деякі взагалі не реагують,  оскільки голови, які очолюють громади досить часто саме і є такими аграріями, і самі ж користуються можливістю залишити собі ті кошти, які вони мали б сплатити до місцевого бюджету», – наголосив Нагорний.

За його словами, усе може вирішувати Бюро економічної безпеки.

Виявлення порушень без проблем здійснити методом порівняльного аналізу. Ми ж усі розуміємо, що власники землі зазвичай не здають її в оренду там, де їм не вигідно.  Якщо в одних землевласників у одному й тому ж населеному пункті сума нарахованого доходу суттєво відрізняється від інших, знайти серед землекористувачів податкового агента, який занизив свої зобов’язання буде не важко», – уточнив Нагорний.

По третє, на думку Нагорного,  сама земля, яка може бути використана агровиробниками офіційно, має бути ними використана з максимально можливим ефектом для держави. 

Маю на увазі усі землі державних підприємств, установ, організацій. Таких не менше 500 тис. га… Але хто з нас хоч один раз чув цифру скільки надходжень до державного бюджету принесли сільськогосподарські землі, що перебувають у віданні держави (мінАПК, міносвіти, міноборони, Академії Аграрних наук та ін.)? Та точно ніхто не бачив як вони заростають бур’янами, практично усі використовуються. Півмільйона гектар це приблизно 2,5 млрд грн недоотриманих державою коштів», – написав експерт.

Він наголосив, що рішення на поверхні — якнайшвидше надати можливість передавати ці землі в оренду на відкритих торгах.

Нагадаємо, що Рада прийняла за основу законопроєкт підвищення ефективності використання земель.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 листопада 2022
Прибуток сільського, лісового та рибного господарства зріс у 2,9 раза у 2021 році
За підсумками 2021 року чистий прибуток підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав 238,8 млрд грн, у 2,9 разу перевищивши...
10 жовтня 2022
У Мінагрополітики не визначилися що робити з ринком землі для юридичних осіб
Критичної потреби відкривати ринок землі в Україні для юридичних осіб немає. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com «Наступний етап...
22 вересня 2022
Рада прийняла за основу законопроєкт підвищення ефективності використання земель
Депутати Верховної Ради прийняли за основу законопроєкт №7588 щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...