У Житомирі та Львові збудують ТЕЦ на біопаливі
У Житомирі та Львові збудують ТЕЦ на біопаливі

Нафтогаз розпочав підготовчі роботи з будівництва ТЕЦ, що працюватимуть на біомасі (деревній трісці) та твердому вторинному паливі (RDF), у Львові та Житомирі. Загальна потужність об’єктів складатиме 90 МВт теплової енергії та 11 МВт електричної. Плановий період здачі об’єктів в експлуатацію у Львові  – 1-й квартал 2023 року, в Житомирі – 4-й квартал 2023 року. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко під час візиту у Житомир та Львів зазначив, що Нафтогаз вже допомагає українським містам переводити свої ТЕЦ  з газу на біопаливо (йдеться про проекти у Житомирі, Львові, Охтирці) і  готовий підтримувати й інші міста у цьому напрямку.

«У нас є зацікавленість вкладати гроші в такі проекти, щоб імпортувати менше газу за колосальними цінами. Реалізація таких проектів вигідна і економічно, і для екології, такі інвестиції швидко окупаються,  при цьому гроші у вигляді податків надходять у місцеві бюджети, зростає кількість робочих місць», — підкреслив Юрій Вітренко.
 
За його словами, спокійно пройти цей опалювальний сезон можна, застосовуючи комплексний підхід. Це і достатні запаси газу в сховищах (наразі 13,9 млрд куб м), і стабілізація власного видобутку – найважливіші нині задачі для Нафтогазу, і переведення теплогенеруючих підприємств на сучасні технології та використання біопалива, і модернізація мереж задля зменшення втрат тепла.

Але головні ризики для прийдешнього опалювального сезону – воєнні. Ймовірність руйнування ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури залишається високою.

Держава, місцева влада, Нафтогаз, тепловики роблять все можливе, щоб нормально пройти цю зиму. Але людям також треба готуватися. В першу чергу, економити газ. Це дорогий ресурс. Зекономлені кошти краще витратити на нашу армію, яка потребує підтримки як ніколи», — вважає голова правління НАК.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що спільно з Нафтогазом місто реалізує проект, який вже за рік зможе забезпечити виробництво 50 МВт енергії, які генеруватимуться з альтернативних видів палива.

Житомир є успішним прикладом скорочення  залежності від природного газу. У 2015 році обласний центр споживав за рік 93 млн куб м газу, а вже цього опалювального сезону має бути не більше 45 млн м куб. Через рік місто планує використовувати лише 10% від того, що було у 2015 році. Житомир може заміщувати за рахунок свого RDF приблизно 20 млн куб м газу щороку, що в перерахунку сягає 40 млн доларів щомісяця.

Відтак, в планах влади Житомира та керівництва Нафтогазу реалізувати у місті три проекти, які дозволять зекономити, перетворюючи побутові відходи та щепу від деревини на тепло й електроенергію.
 
У Львові спільно з міською владою вже у лютому Нафтогаз планує запустити ТЕЦ на біопаливі, що дозволить знизити залежність міста від газу.

Львівський міський голова Андрій Садовий зазначив, що і львівська влада, і НАК також мають низку домовленостей із тим, щоб потім залучати кошти міжнародних фінансових організацій під такі проекти.

Мер Львова підкреслив, що для міста це буде перша потужна ТЕЦ на альтернативному паливі, яке покриватиме близько чверті його потреб у теплі. Цей проект давно планувалося реалізувати з ЄБРР, але тоді б його реалізація розпочалася лише наступного року. З Нафтогазом цей проект можна реалізувати швидше. За його словами, участь національної компанії, яка є лідером на ринку, дає також додаткові можливості, зокрема в отриманні необхідного обладнання.
 
Загалом у планах Нафтогазу побудувати щонайменше 9 біоТЕЦ та біокотелень у 8 регіонах України загальною потужністю 250 МВт теплової енергії та 52 МВт електричної. Компанія має амбітну мету стати найбільшим генератором тепла з біомаси до 2027 року та забезпечити заміщення близько 2 млрд м куб. природного газу. 

Як повідомляється, Україна може практично повністю відмовитися від використання природного газу для центрального опалення, замінивши його зокрема на біоенергію.

Нагадаємо, що для заміщення 20 млрд кубів газу в рік Україні необхідно збудувати 50 тис. мгВТ потужностей.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 серпня 2023
В Україні створюють реєстр установок, що працюють на біопаливі
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9597 про створення реєстру установок, які в якості єдиного виду палива, використовують біопаливо. Про це...
10 серпня 2023
В Україні хочуть застосувати нульовий екологічний податок на викиди від біопалива
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9596, який передбачає введення нульового податку на викиди від біопалива. Про це повідомляє...
3 грудня 2019
ЄБРР надасть «Кернел» $56 млн кредиту на будівництво заводів із переробки біомаси
ЄБРР виділить чотирьом компаніям групи «Кернел» кредит на суму $56 млн на будівництво чотирьох заводів із переробки біомаси. Із них $8...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...