Росія створила продовольчу кризу, через яку може постраждати 350 млн осіб у світі – МВФ
Росія створила продовольчу кризу, через яку може постраждати 350 млн осіб у світі – МВФ

Росія через свою агресію в Україні створила найсерйознішу глобальну продовольчу кризу, як мінімум, з 2008 року, та поставила під загрозу життя 345 мільйонів людей. Про це заявив у п’ятницю Міжнародний валютний фонд, повідомляє fakty.com.ua.

Зазначається, що продовольчий шок торкається країн у різних частинах світу, та найтяжчі наслідки відчувають 48 країн, переважно з низьким рівнем доходу, багато з яких залежать від імпорту з України та Росії.

Як зазначили в МВФ, близько половини цих країн, таких як Сомалі, Південний Судан та Ємен, є особливо вразливими через існуючі серйозні економічні проблеми та слабкі інститути.

Відсутність продовольчої безпеки зростає з 2018 року, оскільки суворі погодні явища, регіональні конфлікти та пандемія Covid-19 порушили виробництво та розподіл продуктів харчування та призвели до зростання цін на них.

Як зазначається, ситуація різко погіршилася після вторгнення Росії до України. Експорт продуктів харчування та добрив із двох країн різко впав, що спонукало деякі інші країни запровадити експортні обмеження. У сукупності на ці дві країни припадає 30% світової торгівлі пшеницею, 20% кукурудзи та 75% олії.

Результатом є безпрецедентна кількість – 345 мільйонів осіб, – чиї життя та засоби до існування перебувають у безпосередній небезпеці через гостру нестачу продовольства. У всьому світі понад 828 мільйонів людей щоночі лягають спати голодними», – йдеться у повідомленні.

Хоча ціни на продовольство знизилися після відновлення експорту зерна з України, вони, як і раніше, залишаються значно вищими за довоєнний рівень. І перспективи наступного року залишаються невизначеними, оскільки війна порушила сільськогосподарську та економічну діяльність.

За оцінками МВФ, продовольчий шок збільшує пов’язані з продовольством витрати 48 постраждалих країн майже на 9 млрд доларів, а для ліквідації гострої нестачі продовольства у 2022 році буде потрібно 50 млрд доларів.

Очікується, що виконавча рада МВФ затвердить нове вікно екстреного фінансування для подолання продовольчого шоку, надавши мільярди доларів протягом наступного року найуразливішим країнам.

Крім того, МВФ та Світовий банк готуються провести зустріч у Вашингтоні 10 жовтня для обговорення глобального економічного спаду та пов’язаних із цим питань. Серед тем, які обговорюватимуть фінансові чиновники та центральні банки з усього світу, – висока інфляція, зростання відсоткових ставок, турбулентність на ринку, що посилюється, і наслідки російського вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що раніше Байден назвав росію відповідальною за глобальну продовольчу кризу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 липня 2023
Експорт зерна з України суттєво скоротиться: в МВФ назвали причини
У Міжнародному валютному фонді очікують суттєвого скорочення експорту зерна з України через заміновані поля та невисокі врожаї. Про це повідомляє...
17 жовтня 2022
Україна відправила «зерновим коридором» понад 8 млн т продовольства – Зеленський
З початку роботи у портах України «зернового коридору» України експортувала понад 8 млн т агропродовольства, відправлено понад 300 суден....
9 жовтня 2022
Уряд перерозподілив майже 20 млн грн для забезпечення продовольчої безпеки України
8 жовтня Кабінет міністрів вніс зміни до додатків постанови № 528 «Деякі питання фінансування закупівлі товарів тривалого зберігання в умовах...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...