Україна суттєво наростила експорт агропродукції у вересні – Мінагрополітики
Україна суттєво наростила експорт агропродукції у вересні – Мінагрополітики

Завдяки ініціативі зернового коридору обсяги української агропродукції, які фактично перетинають кордон України, нарощуються: за перші 18 днів вересня з країни виїхало майже удвічі більше зернових, зернобобових, олійних і продуктів їх переробки, ніж за перших 15 днів серпня – 3,9 млн тонн. Зокрема, завдяки роботі зернового коридору у серпні було вивезено 1,7 млн тонн агропродукції, а з 1 по 19 вересня – 2,2 млн тонн. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Загалом, за період війни, до країн-покупців уже направлено 16,4 млн тонн с/г продукції.

У вересні лідерами за поставками залишається кукурудза – 1,3 млн тонн, що на 478 тис. тонн більше, а ніж за перших 15 днів серпня. Загалом кількість кукурудзи, яка виїхала з України за період війни, становить майже 7 млн тонн.

Також на 600 тис. тонн більше за цей самий період у порівнянні з минулим місяцем відвантажено пшениці – понад 1 млн тонн. Всього за 6,5 місяців пшениці відправлено 2,5 млн тонн.

Схожа ситуація спостерігається і з обсягами соняшникової олії, насіння ріпаку та соєвих бобів. Їх за 18 днів вересня поїхало удвічі більше, ніж за половину серпня. Соняшникової олії – 365 тис. тонн, ріпаку – 577 тис. тонн, соєвих бобів – 125 тис. тонн.

У понад 1,5 разу збільшилася поставка ячменю – з 74 тис. тонн до 189 тис. тонн. Насіння соняшнику випереджають серпневі дані на 13%, у вересні його відправлено 108 тис. тонн.

Незначна відмінність спостерігається у відвантаженнях олії соєвої, її за межі країни виїхало за цей самий період лише на 2,5 тис. тонн більше ніж у серпні – 16,5 тис.тонн.

Збільшився на 102 тис. тонн вересневий показник обсягів шротів, до країн-покупців їх направлено 271 тис. тонн.

Загальна картина обсягу агропродукції, який фактично перетнув кордон України у відсотках за першу половину вересня, така: 32% посідає кукурудза, 25,81% – пшениця, 9,31% – соняшникової олії, 2,76% – насіння соняшнику, 14,74% – ріпаку, 6,92% – шроти, ячмінь – 4,82%, соєві боби – 3,19%, соєва олія – 0,42%.

Вивезення с/г продукції у розрізі його транспортування за перші два тижні вересня таке: портами відправлено 2,9 млн тонн, залізницею – 622 тис. тонн, автомобілем – 379 тис. тонн, поромом – 18,2 тис. тонн.

Нагадаємо, що у рамках «зернової ініціативи» – з моменту виходу першого судна з українським продовольством 1 серпня – уже експортовано 3,9 млн тонн агропродукції.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 грудня 2022
Україна експортувала продукції на $4 млрд у листопаді – інфографіка
Не дивлячись на непевність з «зерновим коридором» і обстріли енергетичної інфраструктури експорт у листопаді лишився на такому ж рівні,...
3 жовтня 2022
Україна відкрила новий ринок експорту товарів тваринного походження до Туреччини
Україна відкрила у вересні у Туреччині новий ринок для експорту продукції українського виробництва, а саме переробленого тваринного білка (не...
27 вересня 2022
Eкспорт з України до країн Євросоюзу зріс 6% під час війни
ЄС остаточно став основним торговельним партнером України, а експорт до ЄС зріс. Про це завила  заступниця голови Комітету з питань економічного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...