В МЗС озвучили, у які країни Україна відправляє агропродовольство «зерновим коридором»
В МЗС озвучили, у які країни Україна відправляє агропродовольство «зерновим коридором»

2/3 українського збіжжя, яке наша держава вже відправила через «зерновий коридор» до іноземних споживачів, спрямовані на ринки Азії, Африки та Близького Сходу. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє пресслужба МЗС.

«Буквально зараз черговий корабель з українським зерном дістався берегів Африки біля Судану. Загалом дві третини відправлених кораблів спрямовані до Азії, Африки та Близького Сходу. Відновлення українського продовольчого експорту через «зерновий коридор» позитивно вплинуло на зниження цін на ринку продовольства. Це важливо для пом’якшення наслідків продовольчої кризи, особливо для найвразливіших країн. В серпні, щойно відбулися перші відвантаження з українських портів, ціни на пшеницю знизилися щонайменше на 5%. Це реальні факти, а вигадки росіян про направлення зерна лише в Європу просто не відповідають дійсності», – заявив він.

Міністр наголосив, що з початку роботи «коридору» кораблі з українським зерном відбули до портів Єгипту, Ємену, Ізраїлю, Ірану, Індії, Китаю, Республіки Корея, Лівії, Сомалі, Судану, Джибуті, Туреччини та країн ЄС.

Також він нагадав, що єдиною причиною поглиблення світової продовольчої кризи цьогоріч була і залишається розв’язана росією загарбницька війна, в ході якої держава-агресор заблокувала українські морські порти, цілеспрямовано знищує сільськогосподарську інфраструктуру та логістику.

Кулеба зазначив, що Україна як один з гарантів світової продовольчої безпеки докладає максимум зусиль для забезпечення експорту, а росія несе повну відповідальність за подальше функціонування «зернового коридору».

Міністр звернув увагу на те, що росія може навмисно озвучувати сумніви в ефективності «зернового коридору», готуючись торгуватися та шантажувати світ з наближенням завершення 120 днів «зернової» ініціативи. Він закликав партнерів до консолідованого тиску на росію з метою припинення її «голодних ігор» зі світом, та повного виконання нею зобов’язань згідно з домовленостями.

Кулеба закликав країни-реципієнти української сільськогосподарської продукції вимагати від росії не перешкоджати функціонуванню «зернового коридору» та продовжити його дію.

Нагадаємо, що президент рф володимир путін під час Східного економічного форуму у владивостоці заявив, що має намір обговорити з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом питання обмеження експорту зерна з України. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 вересня 2022
«Зерновим коридором» з портів відправлено понад 4,5 млн т зерна
  Станом на 23 вересня Україна відправила морськими шляхами 4,58 млн тонн агропродукції. Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури. ...
22 вересня 2022
Байден назвав росію відповідальною за глобальну продовольчу кризу
Санкції США щодо росії дозволяють їй експортувати продовольство та добрива, але рф перекладає провину за загострення глобальної продовольчої кризи на...
7 вересня 2022
путін хоче змінити умови зернової угоди й проконсультується з Ердоганом
Президент рф володимир путін заявив, що у рамках зернової угоди майже всі судна з українським продовольством «прямують не до найбідніших країн,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...