ПРООН сприятиме доступу українського агросектору до зеленого фінансування – Мінагрополітики
ПРООН сприятиме доступу українського агросектору до зеленого фінансування – Мінагрополітики

Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Міністерство аграрної політики та продовольства України співпрацюватимуть над зміцненням низьковуглецевого сільського господарства, розширенню доступу до зеленого фінансування, цифровізації та розвитку експортного потенціалу. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Вони підписали меморандум про взаєморозуміння з Міністерством аграрної політики та продовольства України, щоб підтримати відновлення аграрного сектору від наслідків війни.

Співпраця передбачає розвиток та поширення цифрових інструментів, покращення доступу до зеленого фінансування для агровиробників України, і впровадження екологічних, соціальних і управлінських принципів (ESG).

Виконувачка обов'язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані підкреслила, що ця стратегічна співпраця з Мінагрополітики є тільки одним з прикладів зусиль ПРООН щодо посилення інклюзивного, рівноправного та розумного відновлення сільського господарства України.

Вражає те, що навіть під час війни Міністерство прагне до постійного розвитку аграрного сектору завдяки співпраці з ПРООН. Наше партнерство зробить можливим кращий доступ до зеленого фінансування, цифрових інструментів, низьковуглецевих технологій і вуглецевих ринків. Наші спільні зусилля сприятимуть зеленому відновленню України, водночас забезпечуючи роль сільського господарства в національно визначеному внеску України до Паризької угоди. І найважливіше, наше партнерство, допоможе Україні зберегти позиції одного з ключових постачальників сільськогосподарської продукції в усьому світі», – сказала вона.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик зазначив, що розширене партнерство з ПРООН допоможе відновити агросектор України від наслідків війни.

До війни ми були одними з найбільших експортерів пшениці, кукурудзи та олії», — підкреслив Денис Башлик та додав: «після того, як Росія розпочала повномасштабну війну світ зрозумів, що без України продовольча безпека порушена. Багато країн опинилися в важкому становищі: в деяких ми спостерігаємо високу інфляцію, та гірше, що мільйони людей опинилися на межі голоду, — наголосив він.

Заступник міністра підкреслив, що сьогодні серед пріоритетних напрямів роботи Мінагрополітики є запровадження державних програм підтримки, застосування агровиробниками сучасних іригаційних систем, оперативне вирішення питань логістики у сільському господарстві. 

Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, обидві сторони будуть шукати та впроваджувати кліматично розумні підходи, інструменти та технології для підтримки низьковуглецевих моделей розвитку сільського господарства. Співпраця буде спрямована на розробку та запровадження державних програм для пілотних проектів, які сприятимуть доступу до зеленого фінансування та підтримуватимуть інфраструктуру та логістику для збільшення експорту сільськогосподарської продукції. Крім того, в угоді зроблено акцент на розвитку органічного сільського господарства та прагненні відповідати критеріям сталості відповідно до вимог Директиви Європейського Союзу про відновлювані джерела енергії (ЄС) 2018/2001 та Плану дій щодо виконання Угоди про асоціацію.

Очікується, що результати співпраці прокладуть шлях до більш інклюзивних стратегій екологічного відновлення з інноваційними інструментами фінансування, які враховуватимуть розширення економічних можливостей для жінок.

Нагадаємо, що на період війни в Україні бізнес спільно з урядом України визначили три пріоритети в аграрній сфері. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 серпня 2022
Бізнес назвав ТОП-3 напрямки розвитку агросектору під час війни
На період війни в Україні бізнес спільно з урядом України визначили три пріоритети в аграрній сфері. Про це ідеться у Плані відновлення України,...
7 липня 2022
У Лугано представили 13 пунктів відновлення агросектору України
У швейцарському Лугано на Міжнародній конференції з питань відновлення України презентували план відновлення країни, до якого увійшли 13 пунктів щодо...
28 червня 2022
Країни G7 підтримають агросектор України – заява
Країни G7 заявили, що підтримають аграрний сектор України та спрямують зусилля на тому, щоб допомогти покращити транспортування українського...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...