Розблокування портів принесе економіці Україні $5,5 млрд
Розблокування портів принесе економіці Україні $5,5 млрд

За оптимістичними очікуваннями, сукупні економічні вигоди від розблокування українських портів становитимуть $5,5 млрд або 4,5% від  песимістичного прогнозу ВВП НБУ на 2022 рік. Такими є прогнози Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute.  

Як повідомляється, додаткова експортна виручка від аграрної продукції очікується на рівні близько $14,7 млрд. дол або біля 30% всього експорту України за песимістичним сценарієм НБУ. 

Аналітики стверджують, що аналіз історичних значень цінової різниці (базису) між внутрішніми цінами в Україні та світовими цінами (ф’ючерсні ціни на Паризькій біржі Euronext, ціни FOB у румунському порті Констанца) показує, що після повноцінного розблокування портів ціни потенційно можуть зрости приблизно на $150/т. Проте, як зазначають експерти KSE Агроцентру, повноцінний запуск регулярної морської торгівлі через глибоководні порти Одеси буде відбуватися поступово. Тим більше потрібен буде час для того, щоб «ринок та його гравці» могли в повній мірі повірити дієвості та безпечності зернової угоди. 

Ми очікуємо, що обсяги перевалки в портах Одеса, Чорноморськ та Південний до кінця 2022 року не будуть перевищувати 2 млн. т в місяць (потенційний обсяг перевалки цих портів складає 3,7 млн. т в місяць). Потім ми можемо очікувати прискорення експорту за рахунок контрактування Китаєм великих суден класу панамакс з українською кукурудзою», – наголошує Олег Нів’євський, віцепрезидент з економічної освіти KSE.

Оптимістичний сценарій KSE Агроцентру передбачає, що зростання внутрішніх цін буде на рівні до $100/т, – тобто на розрахункову різницю вартості доставки морем між Одесою та Констанцею та на різницю доставки суходолом до цих портів.

Укладена «Зернова угода» та перші кораблі із зерном, олійними та олією з портів Одеси та Чорноморська дають надію на те, що можна буде експортувати залишки минулого сезону та значні обсяги цьогорічного врожаю, і таким чином послабити тиск на внутрішній ринок та ціни, покращити фінансовий стан агровиробників», – зазначає Павло Мартишев, експерт KSE Агроцентру.

Експортний потенціал врожаю зернових та олійних культур 2021 року, який «застряг» в Україні через блокування портів, оцінюється в 20 млн. т, а 2022 року – у 35 млн. т. Таким чином, додаткова виручка українських аграріїв через деблокування портів та відповідне підвищення внутрішніх цін оціночно складатиме $5,5 млрд.

Найбільш реалістично, що весь цей обсяг (55 млн т) вивозитиметься впродовж 2022-2023 років, то вигоди від деблокування портів розподіляться на додаткові 1,63% ВВП в 2022-му році та 2,24% ВВП в 2023 році (від песимістичного прогнозу ВВП НБУ). 

За оцінками KSE Агроцентру, протягом 2022-2023 маркетингового року (з 1 липня 2022 по 1 липня 2023 року) аграрний експортний потенціал буде розподілятися приблизно наступним чином: пшениця – 12 млн. т, ячмінь – 3 млн. т, кукурудза – 28 млн. т, насіння ріпаку – 2,5 млн. т, соєві боби та продукти переробки – 1,5 млн. т, соняшникова олія – 4 млн. т. 

Нагадаємо, що у Мінагрополітики озвучили прогноз доходу від експорту зерна у 2022 році .

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 серпня 2022
Світові ціни на пшеницю знизились на 8% після деблокади українських портів – ООН
Після підписання угоди у Стамбулі про вивезення українського продовольства з портів укладення зернових угод, світові ціни на пшеницю знизилися на...
8 серпня 2022
Розблокування портів: з порту «Південний» вийшло перше судно з продовольством
Сьогодні з порту «Південний» відправлено перше судно з продовольством з початку повномасштабної російської агресії. Про це...
27 липня 2022
В Україні розблокували експорт жита та міндобрив
Кабінет Міністрів України скасував заборону на експорт мінеральних добрив та жита з України відповідним рішенням у вівторок. Було внесено зміни...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...