Аграріям розповіли про відповідальність за колаборацію
Аграріям розповіли про відповідальність за колаборацію

Суб’єктам господарювання, які зареєстровані в Україні,  заборонено здійснення будь-якої господарської діяльності у співпраці з окупаційною владою та будь-якими резидентами держави-агресора. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Запорізької ОВА.

Як повідомляється, фермерські господарства, сільськогосподарські підприємства на окупованих територіях області є суб’єктами господарської діяльності, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб,  фізичних  осіб – підприємців та громадських формувань.

Сільськогосподарськими товаровиробниками є і фізичні особи – власники/орендарі земельних ділянок, що здійснюють вирощування продукції без реєстрації господарської діяльності. Вони мають в обробітку до 30% сільськогосподарських земель в області.

Як ідеться у повідомленні, запорізькі аграрії здійснюють вирощування сільськогосподарської продукції за власні кошти, залишившись без доступу до кредитних ресурсів. Збирають врожай озимих зернових культур, посіяних восени 2021 року, в умовах окупації, сплачують податки до місцевих бюджетів. На цей час під натиском військових російської федерації на окупованих територіях області є випадки змушування  до зміни реєстрації суб’єктів господарської діяльності.

Згідно діючого у воєнний час законодавства, якщо суб’єкт господарської діяльності України не дотримується умов реалізації сільськогосподарської продукції, виникає кримінальна відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській та трудовій сферах, встановлена статтею 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність», — зазначили в ЗОВА.

Таким чином, заборонено здійснення суб’єктами господарювання, які зареєстровані в Україні, будь-якої господарської діяльності у співпраці з окупаційною владою та будь-якими резидентами держави-агресора.

Тож, саме від співпраці з окупаційною владою, резидентами держави-агресора та військовими російської федерації застерігаємо запорізьких аграріїв, що може проявлятися у будь яких формах прийняття допомоги, матеріальних цінностей, добровільна безкоштовна та платна передача сільськогосподарської продукції цим суб’єктам, та інші форми підтримки та заохочення окупантів», – наголосили у ЗОВА.

Після збору врожаю зернових аграрії можуть реалізовувати сільськогосподарську продукцію виключно юридичним особам та громадянам України (в тому числі розрахунок у натуральному вигляді з орендодавцями землі), та/або за наявності відповідних умов, залишити  вироблену продукцію на зберіганні у себе.

Нагадаємо, що колаборант екснардеп Ковальов допомагав окупантам вивозити українське зерно до росії.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 вересня 2022
На Херсонщині колаборанти відбирають землю та матеріальні цінності у фермерів
Колаборанти на Херсонщині продовжують активно нарощувати свій «земельний банк», відбираючи землю та матеріальні цінності у фермерів, які...
5 вересня 2022
Гауляйтер-колаборант наказав вивезти 140 тис. т зерна з Енергодара – СБУ
Служба безпеки України повідомила про підозру депутату Енергодарської міської ради Запорізької області. Зловмисник добровільно пішов на співпрацю з...
29 серпня 2022
На Херсонщині вбили колаборанта екснардепа Ковальова
На тимчасово окупованій Херсонщині вбили колаборанта, колишнього народного депутата Олексія Ковальова. Про це у Фейсбуці написав радник голови...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...