СБУ викрила масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі
СБУ викрила масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі

Кіберфахівці Служби безпеки України  (СБУ) викрили масштабну протиправну схему у Держпродспоживслужбі. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Повідомляється, що керівництво цієї структури намагалося створити підконтрольне підприємство, яке протягом 2022 року мало незаконно «освоїти» понад 650 млн грн з державного бюджету.

«Завдяки роботі СБУ на випередження злочинним намірам вдалося запобігти, а причетним фігурантам – уже повідомлено про підозри», – ідеться у повідомленні.

 Серед них — двоє чиновників категорії «А», що належить до вищого корпусу державної служби в Україні: 

  • в.о. голови Держпродспоживслужби;
  • заступник голови Держпродспоживслужби;
  • директор фінансового департаменту Держпродспоживслужби;
  • керівник сектору державних закупівель Держпродспоживслужби;
  • в.о. директора одного з державних підприємств;
  • керівник приватної компанії.

Як встановила СБУ, вищезазначені посадовці хотіли створити підконтрольне їм підприємство, головним завданням якого була участь у тендерних процедурах.

Через цю структуру чиновники планувати освоїти бюджетні кошти, які уряд виділив на інформатизацію Держпродспоживслужби у 2022 році. За попередніми даними, мова йде про 680 млн грн.

Для цього вони вступили у змову, залучили інших співучасників, розподілили ролі та узгодили етапи виконання злочину.

Високопосадовці розрахували, що для старту роботи такого підприємства необхідно 2,5 млн грн. З метою отримання вказаних коштів Держпродспоживслужба оголосила тендер на закупівлю послуг з розробки бази даних електронного державного реєстру кормових добавок. На це виділили 2,6 млн грн із державного бюджету», – ідеться у повідомленні.

Повідомляється, що тендер виграла афілійована з держустановою фірма. І це при тому, що у порівнянні з іншими учасниками тендерної процедури, дана фірма запропоновала найвищу ціну.

Кіберфахівці СБУ задокументували, що переможець «надав» Держпродспоживслужбі «готовий реєстр» уже через добу після укладання договору. За це з державного бюджету фірма отримала 2 313 000 грн.

Втім, ініційована СБУ перевірка показала, що зараз у Держпродспоживслужби відсутня база даних електронного реєстру, а укладання вказаного договору спричинило нанесення збитків державі у розмірі 2 313 000 грн.

Як результат, двом високопосадовцям категорії «А» Держпродспоживслужби та чотирьом іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки).

Наразі триває досудове розслідування для притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, причетних до вчинення злочину.

Повідомляється, що заходи з викриття зловмисників здійснювали співробітники Департаменту кібербезпеки СБУ спільно з ДБР та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2023
Розводить не лише свиней: у митрополита Павла знайшли підпільний агробізнес
Митрополит Павло у селі Вороньків Київської області, окрім чималого будинку, також має великий майновий комплекс, що включає склади, корівники та...
20 листопада 2022
З'явилась шахрайська схема під виглядом грантової допомоги аграріям
У Мінагрополітики розповіли про нову схему, через яку шахраї під приводом «грантової програми» намагаються виманити в аграріїв їхні...
21 жовтня 2022
НАБУ проводить обшуки у заступників міністра аграрної політики та економіки – ЗМІ
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить обшуки щодо гуманітарної допомоги у заступників міністрів агрополітики й економіки та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...