Росія оголосила війну світу, блокуючи Одеський морський порт – ООН
Росія оголосила війну світу, блокуючи Одеський морський порт – ООН

росія, блокуючи експорт українського зерна, й провокуючи цим голод у світі, може спричинити  політичну нестабільність у десятках країн. Про це заявив  виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі на Міжнародній конференції з питань продовольчої безпеки, яка проходить 24 червня в Берліні, повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо добитися відкриття порту Одеси прямо зараз. Неспроможність зробити це є оголошенням війни глобальній безпеці в галузі продовольства. Саме так», – заявив глава ФАО.

За його словами, 36 націй у різних куточках планети отримували майже половину всього зерна, яке вживають, з цього регіону.

 

Ми стоїмо перед безпрецедентною кризою з 350 млн людей, які прямують до голодування… Але насправді турбує те, що 50 млн з них «стукають у двері» голодомору у 45 країнах… Якщо ми не допоможемо цим людям негайно, ми матимемо голодомор, ми матимемо голод, дестабілізацію та масову міграцію», — заявив Бізлі, додавши, що такої кризи світ ще не бачив. Протягом криз 2007-09 років 48 націй пережили політичні потрясіння, дестабілізацію, масові протести, нагадав Бізлі. «Але те, що ми бачимо зараз, є набагато гіршим, ніж тоді», – додав чиновник.

Він зауважив, що протягом останніх кількох років кризи слідували одна за одною, але голоду, дестабілізації та масової міграції вдалося уникнути, тож координація наразі має критичне значення, сказав він.

Міністр сільського господарства ФРН Джем Оздемір також заявив, що путін розпочав «уродливу агресивну війну плюс війну голоду і використовує його як зброю для глобальної дестабілізації».

Агресивна війна проти України є жорстокою і немає жодного сенсу», – підкреслив він.

Німецький міністр нещодавно побував в Україні, і в нього «немає слів для того, щоби описати, наскільки мужніми є українські фермери, які захищають свою державу та одночасну роблять все можливо для того, щоби допомогти нагодувати світ».

Оздемір так відповів тим, хто пропонує Україні та росії якнайскоріше розпочати переговори: «Немає про що вести переговори з насильником, його просто треба зупинити. І все».

Нагадаємо, що міжнародних домовленостей щодо експорту українського зерна немає.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 липня 2022
Україна готуватиме порти до експорту зерна, не дивлячись на обстріл Одеського порту – Мінінфраструктури
Не дивлячись на те, що росія обстріляла Одеський порт менш як за добу після підписання угоди про розблокування українських портів, Україна...
11 липня 2022
На Одещині відкрили морський шлях для агропродукції
На Одещині гирло Бистре відкрили для проходу суден, які перевозять агропродукцію. Про це повідомили в пресслужбі адміністрації морських...
16 червня 2022
Україна готує план Б на випадок неможливості розблокування портів для вивезення зерна
  Україна готує додаткові потужності зі зберігання, аби у варіанті відсутності експорту через порти була змога зберігати і торішні залишки, і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...