Стартувала робота над відновленням торгівлі агропродовольством між Україною та Африкою
Стартувала робота над відновленням торгівлі агропродовольством між Україною та Африкою

Інститут світової торгівлі (WTI) Бернського університету розпочав співпрацю із Богданом Костецьким у ролі консультанта, щодо допомоги відновлення торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та Африкою. Про це повідомляє пресслужба інституту.

«Пан Костецький є операційним партнером Barva Invest у Києві, з тривалим досвідом роботи в міжнародній торгівлі українськими зерновими та олійними культурами. Богдан діятиме в рамках проекту «Відновлення порушених харчових шляхів торгівлі Україна – Африка», започаткованого під егідою фінансованої програми ЄС Horizon 2020 «Making Agricultural Trade Sustainable» (MATS)», – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що цей проєкт буде успішним, якщо сприятиме відновленню перерваної через війну в Україні торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Для отримання додаткової інформації та/або пропозицій щодо допомоги у реалізації проєкту просять писати Крістіану Хеберлі (Christian.Haeberli@wti.org) або Богдану Костецькому (bogdan.kostetsky@gmail.com).

Інститут світової торгівлі (WTI) є провідною академічною установою, яка займається вивченням, навчанням та дослідженням у сфері регулювання міжнародної торгівлі та інвестицій, глобалізації економіки та стабільності.

Як центр передового досвіду Бернського університету, з міжнародним та міждисциплінарним фокусом, ми досліджуємо взаємозв’язки між галузями права, економіки та політичних наук, у тому числі для конкретних програм стимулювання торгівлі та інвестицій. WTI є одним із 14-ти партнерів проєкт «Horizon 2020», що фінансується ЄС, а саме програми «Забезпечення стабільності сільськогосподарської торгівлі» (MATS). MATS – це 3,5-річна програма, яка закінчується в грудні 2024 року.

До неї входять партнери з широким спектром знань і компетенцій, значним і багаторічним досвідом, а також широким географічним розповсюдженням у Європі та Африці. Програма спрямована на визначення ключових важелів для змін у сільськогосподарській торговельній політиці, які сприяють позитивному та зменшенню негативного впливу торгівлі на сталий розвиток і права людини. Роль MATS/WTI у цій програмі полягає у виявленні та дослідженні «зламаних» українсько-африканських продовольчих шляхів торгівлі через вторгнення Росії в Україну.

Починаючи з дослідження торгівлі продовольчими товарами до і після 24 лютого 2022 року, вона оцінюватиме, по-перше, чи зможуть українські (або африканські) трейдери знову постачати ці продукти.

По-друге, якщо цього не зробити, чи зможе нова фінансована програма ЄС «Управління кризою» (чи інша) компенсувати втрату українського експорту агропродовольчої продукції. Програма також визначить альтернативних експортерів, які вже постачають нові агропродовольчі товари в Африку під час війни. Важливо, що проєкт також розглядає потенційний вплив цих подій на конкуруюче сільськогосподарське виробництво в Африці.

Нагадаємо, що у Світовій організації торгівлі вважають, що криза з експортом українського продовольства через розв'язану війну росії в Україні може спровокувати голодні бунти у бідних країнах Африки. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 листопада 2022
Фінляндія виділить €7 млн на перевезення українського агропродовольства до Африки
Фінляндія виділить Світовій продовольчій програмі майже €7 млн на транспортування українського зерна до країн Африки, зокрема, до...
7 жовтня 2022
Україна відправила 1 млн т агропродукції в африканські країни – Тарас Висоцький
В Україні два місяці діє «зерновий коридор» з України змогли відправити вже 6,2 млн тонн агропродукції, що складає 48% від загального...
4 липня 2022
У червні Україна наростила експорт агропродукції на 30%
У червні 2022 року Україна експортувала 2,7 млн т аграрної продукції  альтернативними шляхами через блокування морських портів російськими...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...