Литва ініціювала створення військово-морської коаліції для експорту українського зерна, Велика Британія підтримала
Литва ініціювала створення військово-морської коаліції для експорту українського зерна, Велика Британія підтримала

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс запропонував план під час переговорів із міністеркою закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс 23 травня у Лондоні, його підтримали. Про це пише «Обозреватель» з посиланням на The Guardian.

«Часу дуже і дуже мало. Ми наближаємося до нового врожаю, і немає іншого практичного шляху експорту зерна, крім через чорноморський порт Одеса. Немає можливості зберігати це зерно і немає іншого адекватного альтернативного шляху. Вкрай важливо показати вразливим країнам, що ми готові зробити кроки, необхідні для того, щоб нагодувати світ», – сказав Ландсбергіс.

За його словами, військово-морська операція із супроводу могла б захистити судна із зерном, коли вони йдуть через Чорне море. Він додав, що, крім Великої Британії, країни, які постраждали від потенційної втрати зерна, такі як Єгипет, могли б забезпечити необхідний захист.

Те, що ми бачимо зараз, – це тільки початок. Найгірше ще попереду в найближчі п'ять-сім тижнів, коли зберуть перший урожай і його нікуди буде складати, а це означає, що люди в Північній Африці, на Близькому Сході та в Південно-Східній Азії платитимуть за пшеницю непомірно високі ціни», – заявив Ландсбергіс.

Він сказав, що у 2022-му Україні необхідно експортувати лише 80 млн тонн пшениці, і єдиний варіант – через Одесу. Його план вимагатиме розмінування частин Чорного моря для забезпечення безпечного проходу, а також угоди з Туреччиною, яка охороняє вхід у Чорне море.

Це буде невійськова гуманітарна місія, і її не можна порівнювати з безпольотною зоною. У цьому починанні використовуватимуться військові кораблі або літаки, або й те, й інше, щоб гарантувати, що поставки зерна можуть безпечно покинути Одесу і дістатися Босфору без втручання Росії. Нам буде потрібна коаліція охочих – країн, які мають значну військово-морську силу, для захисту судноплавних шляхів, і країн, які від цього страждають», – резюмував литовський міністр.

За словами Ландсбергіса, НАТО як альянс не має відігравати жодної ролі у цьому плані.

При цьому Велика Британія обговорює із союзниками цей план, і для його активації, ймовірно, буде потрібна згода США.

Що нам потрібно зробити, то це вирішити цю глобальну проблему продовольчої безпеки, і Велика Британія працює над терміновим рішенням, щоб вивезти зерно з України», – сказала Ліз Трасс.

Нагадаємо, що Україна разом із міжнародними партнерами налагодила два альтернативні наземні маршрути для доставки продовольчого експорту.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 листопада 2023
На гуманітарну програму «Зерно з України» надійде 2 млн євро від Литви
Уряд Литви виділив 2 млн євро на гуманітарну програму «Зерно з України», що реалізується Україною та її міжнародними партнерами. Про це...
30 серпня 2023
Для транспортування українського зерна Литва просить грошей від Євросоюзу
Для транспортування зерна з України через литовській порт Клайпеда йому необхідна економічна підтримка від Євросоюзу. Про це заявив міністр...
28 липня 2023
Альтернативний шлях експорту зерна з України через Литву виявився невигідним – стивідор
Експорт українського зерна через литовський порт Клайпеда поки що невигідний, продавці перестали везти його через високу вартість транспортування....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...