Уряд не обмежуватиме експорт молочної продукції під час воєнного стану – Мінагрополітики
Уряд не обмежуватиме експорт молочної продукції під час воєнного стану – Мінагрополітики

Уряд не обмежував експорт молочної продукції, в той час, коли для інших категорій товарів запроваджено заборону на вивезення або залишено необхідність ліцензування. Про це заявив заступник міністра АПК Тарас Висоцький на експертній дискусії «Поточний стан молочного сектору: основні проблеми і кроки їх подолання», повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

У Міністерства є впевненість, що молочний сектор може бути профіцитним – він здатний забезпечити внутрішній попит і одночасно експорт молочної продукції. Тому виробники можуть спокійно планувати свою експортну діяльність у довгостроковій перспективі. Гарною новиною також є впровадження зеленого коридору для двох груп товарів  – це проходження бензовозів та сільськогосподарської продукції.

Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко відмітила, що актуальним питанням для експортерів залишається можливість транзиту через ЄС. На сьогодні, підприємства мають право транзитом відправляти свою продукцію в треті країни. Єдиною вимогою для транзиту через ЄС є наявність транзитного сертифіката, який засвідчує відповідність вимогам щодо здоров’я тварин.

Транзит через ЄС на сьогодні можна здійснювати двома шляхами. Перший – у контейнерах, які опломбовуються та відповідно сертифікуються інспекторами Держпродспоживслужби для третіх країн. Такий шлях транзиту відбувається без перевантаження та доставляється у кінцеві країни з відповідним сертифікатом.

За її словами другий шлях включає процедуру перевантаження. Тут можуть бути проблеми, оскільки сертифікати, видані в Україні для третіх країн після перевантаження перестають бути дійсними.  

Вона повідомила, що наразі ведеться робота з організації перевантажень на складах Польщі. Там планується організувати додаткову сертифікацію, яку будуть здійснювати польські ветеринарні інспектори. У цьому підході є певна проблема  сертифікат перевантаження повинна визнати третя країна.

Ольга Шевченко також повідомила про відкриття нових пунктів пропуску. У напрямку Польщі відкрито додатковий залізничний пункт пропуску. Для Румунії два – залізничний та наземний. 

Водночас, за словами Ольги Шевченко, з боку ЄС залишився високий рівень довіри до продуктів з України. Підтвердженням цього є те, що навіть під час війни ще три нових молочних підприємства включено до переліку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС.

Також, під час заходу голова «Спілки молочних підприємств України» Вадим Чагаровський окреслив поточні проблеми молочного сектору – це збільшення собівартості молочної продукції; скорочення кількості споживачів у середині країни; втрата виробленої молочної продукції на окупованих територіях та у зоні бойових дій; проблеми з розрахунками зі сторони торговельних мереж; відсутність дієвого інструментарію кредитування молокопереробних підприємств на період війни; «заморожування» програм державної підтримки виробників та переробників молока на період війни зі сторони Уряду України. Логістичні проблеми: відсутність морського сполучення,  дефіцит транспортних контейнерів в балтійському регіоні; дефіцит пального; іноземні перевізники не подають автотранспорт у міста, які періодично обстрілюють; вартість доставки на експорт продукції суходолом зросла більш ніж на 40%-60% (як приклад, Казахстан – через Молдову, Румунію, Туреччину).

У фінансах:  відмова трейдерів працювати по передоплаті (пропозиція – введення оплати держоблігаціями); нестача обігових коштів для виконання експортних замовлень; великі запаси на складах, напрацьовані в період березень-квітень. Ветеринарний та митний контроль: ускладнений перехід та/або низька пропускна спроможність з Румунією та Польщею; не узгоджена схема переоформлення ветеринарних і митних документів в країнах ЄС та Туреччині при перевантаженні з авто в контейнер.

Нагадаємо, що 70% молокопереробних підприємств України продовжують  працювати.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 вересня 2022
Уряд змінив вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів
Уряд наказом Мінагрополітики № 595 вніс зміни до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року №...
4 липня 2022
Євросоюз наростив імпорт української молочної продукції
Країни Євросоюзу наростили імпорт молочної продукції з України. Про це повідомив партнер проєктів аналітичного агентства «Інфагро» Максим...
22 травня 2022
Україна з партнерами налагодила два альтернативні шляхи експорту – Кулеба
Україна разом із міжнародними партнерами налагодила два альтернативні наземні маршрути для доставки продовольчого експорту. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...